Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dánska tajná služba: Strelca možno inšpiroval útok na Charlie Hebdo

Dánska polícia dnes ráno zastrelila v kodanskej štvrti Nörrebro muža podozrivého zo spáchania dvojice ozbrojených útokov, pri ktorých zomreli dvaja ľudia a päť policajtov utrpelo zranenia. Na snímke z TV mŕtve telo útočníka na ulici a obhliadka miesta streľby vyšetrovateľom v Kodani 15. februára 2015. Foto: TASR/AP Photo

Tajná služba PET uviedla, že páchateľa už nejaký čas monitorovala. Nemá však informácie, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku a Sýrii.

Kodaň 15. februára (TASR) - Páchateľa streľby v kodanskej kaviarni a synagóge mohli inšpirovať januárové teroristické útoky v Paríži. Uviedla to dnes dánska tajná služba PET, ktorú citovala agentúra DPA.

Podozrivý útočník predstieral opitosť, keď sa blížil k synagóge

Riaditeľ PET Jens Madsen oznámil, že polícia pracuje s teóriou, že činy strelca z Kodane "boli podnietené útokmi v Paríži", pri ktorých islamisti zabili celkovo 17 ľudí. Mohli ho tiež inšpirovať materiály extrémistickej skupiny Islamský štát alebo iných podobných organizácií.

Dánski vyšetrovatelia zatiaľ nemôžu povedať "nič konkrétne" o motívoch páchateľa, ktorý zahynul dnes ráno pri prestrelke s policajtmi. Domnievajú sa však, že bol "osamelým vlkom" a nemal ďalších komplicov.



Polícia už pozná totožnosť strelca, ktorú však - vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a domové prehliadky - nezverejnila. Zaistila tiež zbraň, ktorú zrejme použil pri prvom z dvojice útokov.

Tajná služba PET uviedla, že páchateľa už nejaký čas monitorovala. Nemá však informácie, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku a Sýrii.

Dánska polícia dnes ráno zastrelila v kodanskej štvrti Nörrebro muža podozrivého zo spáchania dvojice ozbrojených útokov, pri ktorých zomreli dvaja ľudia a päť policajtov utrpelo zranenia. Na snímke z TV mŕtve telo útočníka na ulici a obhliadka miesta streľby vyšetrovateľom v Kodani 15. februára 2015.
Foto: TASR/AP Photo
V rámci vyšetrovania dnes v istej kodanskej kaviarni polícia zadržala minimálne dve osoby a vyviedla ich odtiaľ v putách. Bližšie podrobnosti o zásahu však nie sú známe.

Prvý útok sa odohral v sobotu popoludní v kodanskej kaviarni, kde sa konalo podujatie o slobode slova. O život tam prišiel jeden účastník podujatia a traja policajti utrpeli zranenia. Polícia identifikovala zastreleného ako filmára a dokumentaristu Finna Noergaarda (55).

K druhému útoku došlo hodinu po polnoci pred miestnou synagógou. Páchateľ tam zastrelil židovského príslušníka bezpečnostnej služby a zranil dvoch policajtov. O niekoľko hodín nato strelec zahynul pri prestrelke s členmi špeciálneho policajného komanda.

Odsudzujúce reakcie a prejavy sústrasti prichádzali dnes do Dánska z celého sveta. Dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej zatelefonovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.