Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dánske ministerstvo bolo terčom kyberútoku po zverejnení karikatúry

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že útok sa odohral v stredu večer a viedol k znefunkčneniu webovej stránky. Rezort ju následne ponechal v režime offline, aby zabránil ďalším útokom.

Kodaň 28. septembra (TASR/Teraz.sk) - Internetová stránka dánskeho ministerstva pre imigráciu a integráciu sa stala terčom kybernetického útoku a dnes vôbec nefungovala, informovala agentúra DPA. Kyberútok sa odohral deň po tom, čo ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergová zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú karikatúru proroka Mohameda.

Ministerstvo uviedlo, že útok sa odohral v stredu večer a viedol k znefunkčneniu webovej stránky. Rezort ju následne ponechal v režime offline, aby zabránil ďalším útokom.

K takzvanému DDoS útoku sa prihlásila skupina so sídlom v Turecku. Stöjbergová nepotvrdila, či je za ním práve táto skupina. "Ale môžete si všimnúť to načasovanie," doplnila.

Príspevok ministerky na Facebooku:


Stöjbergová vzbudila pozornosť po tom, ako vo svojom utorňajšom príspevku na sociálnej sieti zverejnila fotografiu displeja iPadu s kontroverznou karikatúrou proroka Mohameda, ktorá pobúrila islamské krajiny po celom svete v roku 2006.

Záber, na ktorom je Mohamed zobrazený s turbanom v tvare bomby so zapálenou poistkou, zverejnila Stöjbergová po tom, ako múzeum v meste Viborg odmietlo vystaviť 12 karikatúr proroka Mohameda na svojej výstave o rúhaní.

Trojmesačná výstava obsahuje náboženské a politické portréty z posledných 500 rokov a začína sa v piatok. Vedenie múzea uviedlo, že kresby Mohameda "sa rozhodlo nevybrať zámerne", uvádzajúc potenciálne bezpečnostné hrozby.

Stöjbergová na sociálnej sieti Facebook napísala, že karikatúry dokazujú, že Dánsko je "slobodná krajina, v ktorej sa názory spochybňujú", a dodala, že Dáni "by mali byť na karikatúry Mohameda hrdí".

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen príspevok ministerky nekomentoval, ale uviedol, že "je šťastný, že žije v krajine, v ktorej umelci tvoria bizarné umelecké diela".

Prvýkrát sa kresby objavili v dánskom denníku Jyllands Posten 30. septembra 2005 a následne vyvolali búrlivé protesty v moslimských krajinách, kde islamské právo zakazuje akékoľvek zobrazovanie Mohameda.

Dánski zákonodarcovia zrušili 2. júna tohto roku po takmer 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971.