Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dánsko čelí kritike EÚ ohľadom zákona o konfiškovaní majetku migrantom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Krajina zápasí s jedným z najvyšších počtov migrantov na jedného obyvateľa.

Brusel 26. januára (TASR) - Dánsky zákon, ktorý by umožňoval úradom odoberať žiadateľom o azyl prichádzajúcim do krajiny osobný majetok, je spravodlivý a v súlade s medzinárodnými pravidlami. Vyhlásili to v pondelok dvaja dánski činitelia počas rokovania Európskeho parlamentu.

Výroky ministra zahraničných vecí Kristiana Jensena a šéfky rezortu imigrácie Inger Stöjbergovej prišli iba deň predtým, ako dánsky parlament rozhodne o zavedení tejto spornej legislatívnej normy. Očakáva sa však, že Kodaň dané opatrenie schváli, informovala agentúra DPA.

Na základe zákona by bolo možné žiadateľom o azyl konfiškovať hotovosť alebo osobný majetok presahujúci hodnotu 10.000 dánskych korún (1340 eur). Prostriedky majú byť využité na pokrytie nákladov spojených s ich pobytom v Dánsku. Rada Európy vyjadrila nad týmto krokom obavy.

"Domnievame sa, že je spravodlivé a racionálne, aby žiadatelia o azyl, ktorí si so sebou prinesú dostatok osobného majetku, pokrývali náklady za stravu a ubytovanie počas azylového konania. Vecí, ktoré majú pre nich sentimentálnu hodnotu, sa to však týkať nebude," povedala Stöjbergová.

Dánska menšinová vláda pravicových liberálov si pre tento sporný zákon získala podporu ďalších politických subjektov vrátane hlavnej opozičnej strany Sociálni demokrati (SD) či euroskeptickej Dánskej ľudovej strany (DF), ktorá otvorene vystupuje proti prisťahovaleckej vlne do Európy.

Dánsko zápasí s jedným z najvyšších počtov migrantov na jedného obyvateľa. Kodaň očakáva, že v tomto roku príde do krajiny 25.000 ďalších žiadateľov o azyl.