Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dánsko chce zaviesť obchody, ktoré nebudú prijímať hotovostné platby

Kreditné karty, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bezhotovostné platby ušetria podľa finančnej inštitúcie obchodom peniaze za bezpečnostnú ochranu i čas strávený pri registračnej pokladnici.

Kodaň 7. mája (TASR) - Dánska vláda v stredu navrhla, aby vybrané typy obchodov už nemali povinnosť prijímať platby v hotovosti, čím by sa krajina priblížila "bezhotovostnej" ekonomike.

Takmer tretina dánskej populácie používa na platenie smartfónovú aplikáciu MobilePay a Švédsko, Dánsko a Fínsko vedú v počtoch platieb platobnou kartou na človeka v Európskej únii.

Dánska vláda chce, aby obchody s odevmi, benzínové čerpacie stanice a reštaurácie od budúceho roka už neboli zákonom viazané prijímať finančnú hotovosť.

Ide o súčasť predvolebného balíčka opatrení na podporu hospodárskeho rastu, ktoré majú znížiť náklady na prevádzku a zvýšiť produktivitu práce. Musí to ešte odsúhlasiť parlament a nie je známe, kedy o tom bude hlasovať. Je však nepravdepodobné, že by sa návrh stretol s veľkou opozíciou v Dánsku, kde je bežné platiť debetnou či kreditnou kartou v obchode a službách aj tie najmenšie sumy - napríklad za balíček žuvačiek.

Finančná inštitúcia Finansraadet argumentuje, že bezhotovostné platby ušetria obchodom peniaze za bezpečnostnú ochranu i čas strávený pri registračnej pokladnici. Panujú však isté obavy, že úplný presun k elektronickým platbám zvýši riziko podvodov. Napríklad vo Švédsku sa ich počet podľa agentúry Reuters za posledné desaťročie zdvojnásobil.

Najväčšia dánska banka Danske Bank, ktorá je majiteľom MobilePay, prijala opatrenia, aby zabránila podvodom. Spojila svoju aplikáciu s digitálnym podpisom priradeným k individuálnym číslam sociálneho zabezpečenia ľudí.

Zakladateľ Microsoftu a jeho bývalý generálny riaditeľ Bill Gates je hlasným propagátorom presunu k bezhotovostným spoločnostiam a argumentuje, že by to povzbudilo banky, aby poskytovali služby najchudobnejším obyvateľom sveta, keďže by mali minimálne náklady.