Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Obvinili imáma, ktorý počas kázne vyzýval na zavraždenie Židov

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Imámovi v prípade odsúdenia za trestný čin podnecovania k vražde hrozí pokuta alebo až trojročný trest väzenia.

Štokholm 24. júla (TASR) - Dánska prokuratúra obvinila v utorok moslimského imáma z podnecovania k vražde židov.

Kontroverzné slová povedal vlani v marci počas kázne v mešite v kodanskej štvrti Nörrebro, píše agentúra DPA. Imám svoju kázeň tiež zverejnil v príspevku na sociálnej sieti Facebook a na platforme zdieľania videí YouTube, uvádza sa v stanovisku prokuratúry.

Imám síce citoval úryvok z Koránu, ale počas kázne tiež zazneli aj jeho vlastné tvrdenia, ktorými vyzýval na vraždu členov židovskej komunity.

Podľa zástupkyne štátneho prokurátora Evy Rönneovej "ide o neprijateľné poznámky", čo je podľa nej dôvodom na to, aby ich posúdil súd.

Prokuratúra uviedla, že kým citovanie Koránu či Biblie je legálne, podnecovanie k zabitiu istej skupiny ľudí je protizákonné. Ide o prvý prípad, keď prokuratúra vzniesla obvinenia za porušenie zákona z januára roku 2017, ktorý zakazuje kazateľom šíriť nenávistné prejavy voči občanom Dánska.

Imámovi v prípade odsúdenia za trestný čin podnecovania k vražde hrozí pokuta alebo až trojročný trest väzenia. Imám bol tiež obvinený zo šírenia nenávistného prejavu a rasizmu. Za to mu hrozí pokuta alebo väzenie až do dvoch rokov, uvádza sa vo vyhlásení obžaloby.

Tento krok prokuratúry uvítal aj vedúci židovskej komunity v Dánsku Dan Rosenberg Asmussen. Pre miestnu televíznu stanicu TV2 v súvislosti s vyjadreniami imáma uviedol, že šlo "o veľmi hlboko znepokojujúce" tvrdenia.