Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Dánsko pre nezrovnalosti končí adopcie detí zo zahraničia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dáni si už nebudú môcť adoptovať deti zo zahraničia.

Kodaň 17. januára (TASR) - Dáni si už nebudú môcť adoptovať deti zo zahraničia. Jediná agentúra v krajine, ktorá sa touto činnosťou zaoberala, totiž v dôsledku tvrdení o nezrovnalostiach ukončuje svoju činnosť, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Dánska medzinárodná agentúra pre adopciu (DIA) v utorňajšom vyhlásení uviedla, že bude "iniciovať riadenú likvidáciu svojich aktivít v oblasti sprostredkovania medzinárodných adopcií".

Oznámenie prišlo po tom, čo dánske ministerstvo sociálnych vecí pozastavilo adopcie zo šiestich krajín, s ktorými DIA v súčasnosti spolupracuje, z dôvodu nezrovnalostí týkajúcich sa pracovných predpisov. Ide o Českú republiku, Indiu, Filipíny, Juhoafrickú republiku, Taiwan a Thajsko, spresňuje AFP.

DIA, ktorá už vlani pozastavila adopcie detí z Madagaskaru pre obavy z možných podvodov, v utorok uviedla, že nemá inú možnosť, než svoju činnosť úplne ukončiť.

"Medzinárodné adopcie nemôžu byť za súčasných podmienok v Dánsku sprostredkované mimovládnou organizáciou, akou sme aj my," uviedla DIA vo vyhlásení.

V roku 2010 bolo v Dánsku hlásených 418 adopcií detí zo zahraničia, ich počet však odvtedy klesol viac než desaťnásobne. DIA aktuálne vybavuje už len 36 prípadov, pričom nie je jasné, či ich ešte pred ukončením svojej činnosti dotiahne do konca.

K podobnému vývoju došlo aj v neďalekom Nórsku. Tamojšie Riaditeľstvo pre deti, mládež a rodinné záležitosti (Bufdir) v decembri ukončilo všetky adopcie z Filipín, Taiwanu a Thajska po tom, čo sa v médiách objavili správy o niekoľkých prípadoch nelegálnych adopcií. Od januára tohto roka v Nórsku nie sú povolené nové adopčné konania ani v prípade detí z Južnej Kórey.

Bufdir navyše odporučil dvojročné zmrazenie všetkých medzinárodných adopcií, kým nebudú známe výsledky vyšetrovania, čo však nórska vláda odmietla.