Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dánsko predĺžilo vykonávanie pasových kontrol na hraniciach s Nemeckom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dánsko zaviedlo dočasné opatrenia aj pre obavu, že inak by sa na jeho území nahromadilo množstvo ilegálnych migrantov, ktorým by susedné Švédsko vstup zamietlo.

Kodaň 3. marca (TASR) - Dánsko dnes prijalo rozhodnutie o predĺžení vykonávania dočasných pasových kontrol na hraniciach s Nemeckom o ďalších 30 dní, a síce do 3. apríla. Oznámila to dánska ministerka pre otázky imigrácie Inger Stöjbergová.

Vláda v Kodani toto opatrenie prijala prvýkrát 4. januára v reakcii na podobné kroky prijaté Švédskom. Štokholm nimi reagoval na mimoriadny príchod utečencov z Blízkeho východu a Afriky. Dánsko odvtedy predlžuje trvanie tohto opatrenia simultánne so svojím severným susedom.

"Názorom dánskej vlády je stále to, že dánske hraničné kontroly neprekračujú to, čo je v tejto situácii nevyhnutne potrebné," argumentovala Stöjbergová v liste adresovanom komisárovi EÚ pre migráciu Dimitrisovi Avramopulosovi, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Dánsko zaviedlo dočasné opatrenia aj pre obavu, že inak by sa na jeho území nahromadilo množstvo ilegálnych migrantov, ktorým by susedné Švédsko vstup zamietlo. Hraničné kontroly v snahe vyrovnať sa s prílevom migrantov opätovne zaviedli ešte vlani viaceré členské krajiny Európskej únie vrátane Nemecka a Rakúska.