Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

S princom Henrikom sa prišli v Kodani rozlúčiť tisíce ľudí

Na snímke rakva s telom zosnulého princa Henrika. Foto: TASR/AP

Rakva zahalená dánskou vlajkou a vyzdobená Henrikovým osobným erbom je od soboty vystavená na katafalku v kaplnke paláca.

Kodaň 18. februára (TASR) - Tisíce Dánov sa v sobotu prišli rozlúčiť so zosnulým dánskym princom Henrikom, manželom kráľovnej Margaréty II., ktorého zatvorená rakva je až do pondelka vystavená v kaplnke paláca Christiansborg v centre Kodane. Tam sa bude v utorok 20. februára konať súkromný pohreb, informovala agentúra AP.

Rakva zahalená dánskou vlajkou a vyzdobená Henrikovým osobným erbom je od soboty vystavená na katafalku v kaplnke paláca. Čestnú stráž pri nej držia ôsmi vojaci. Do kaplnky v sobotu nakrátko zavítali členovia dánskej kráľovskej rodiny a tiež tisíce Dánov, ktorí sa prišli s Henrikom rozlúčiť.

Kráľovský palác už skôr v tomto týždni oznámil, že splní vôľu Henrika, ktorý si želal kremáciu, pričom polovicu jeho popola rozptýlia nad morom a druhú pochovajú v urne v súkromnej záhrade kráľovskej rodiny na zámku Fredensborg.

Princ Henrik zomrel v utorok večer vo veku 83 rokov po vážnom ochorení. Len niekoľko hodín predtým ho previezli z kodanskej nemocnice, kde sa od januára liečil aj na zápal pľúc, na zámok Fredensborg, "kde si želal stráviť svoje posledné chvíle".

Henrik sa ešte vlani v auguste postaral o rozruch, keď oznámil, že nechce byť pochovaný vedľa svojej manželky Margaréty II. v katedrále v Roskilde, kde už stáročia ukladajú pozostatky dánskych monarchov.

Kráľovská rodina uplynulú stredu oznámila v súvislosti s jeho smrťou mesačný smútok, počas ktorého budú jej členovia nosiť tmavé oblečenie a nebudú sa zúčastňovať na spoločenských podujatiach. Uviedla tiež, že príslušníci armády budú mať počas tohto obdobia na rukávoch čierne pásky.