Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dánsko zaradí karikatúry proroka Mohameda do študijného plánu škôl

Karikatúra Mohameda Foto: Charlie Hebdo

Informoval o tom dnes denník The Copenhagen Post.

Kodaň 6. marca (TASR) - Dánske združenie učiteľov náboženstva požaduje, aby sa kontroverzné karikatúry proroka Mohameda, po prvý raz uverejnené v roku 2005 v denníku Jyllands-Posten, čo najskôr stali súčasťou študijného programu tamojších štátnych škôl. Informoval o tom dnes denník The Copenhagen Post.

Iniciatívu podporilo aj niekoľko politických strán vrátane Sociálnych demokratov (S), Dánskej ľudovej strany (DF) a Konzervatívnej ľudovej strany (DKF), hoci s rozličným stupňom intenzity. "Bolo by prirodzené, ak by sa tieto karikatúry stali súčasťou materiálov, ktoré si učitelia môžu zvoliť," uviedla hovorkyňa ľudovcov Mai Mercadová pre rozhlasovú a televíznu stanicu DR Nyheder.

Táto pravicová strana dokonca vyzvala, aby ilustrácie boli na dánskych štátnych školách povinnou výučbou. Ľudovci však na rozdiel od konzervatívcov, ktorí požadujú, aby sa karikatúry vyučovali na hodinách dejepisu, chcú, aby sa s nimi žiaci stretávali iba v rámci hodín náboženstva, komentujú situáciu dánske noviny.

Mnohé školy po celej krajine vyučujú krízu okolo Mohameda ako súčasť hodín dejepisu, občianskej náuky a náboženstva, téma však nie je povinná, pripomína dánske ministerstvo školstva.