Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dánsky súd pokutoval známych aktivistov za nezákonný prevoz migrantov

Ilustračné foto Foto: TARS/AP

Súd v meste Nyköbing uznal Lisbeth Zornig Andersenovú a Mikaela Raunoa Lindholma za vinných z porušenia dánskych imigračných zákonov.

Kodaň 12. marca (TASR) - Súd v južnom Dánsku pokutoval v piatok známu aktivistku za práva detí a jej partnera, ktorí previezli šiestich Sýrčanov z dánskeho trajektového terminálu na most vedúci do Švédska. Oznámila to agentúra AP, podľa ktorej ide už od druhý takýto prípad v Dánsku od začiatku tohto roku.

Súd v meste Nyköbing uznal Lisbeth Zornig Andersenovú a Mikaela Raunoa Lindholma za vinných z porušenia dánskych imigračných zákonov, ktoré zakazujú pomáhať cudzincom pri nezákonnom prechode cez územie krajiny.

Obaja dostali pokutu vo výške 22.500 dánskych korún (3000 eur) za to, že začiatkom septembra previezli štyroch dospelých Sýrčanov a dve deti na most Öresund. Most spája dánsku metropolu Kodaň so švédskym prístavným mestom Malmö. Predpokladá sa, že migranti následne požiadali vo Švédsku o azyl.

"Súd musel ísť príkladom, pretože som známa osoba," uviedla Andersenová, bývalá predsedníčka dánskej Národnej rady pre deti.

Dánsky súd už v januári pokutoval 41-ročného nemenovaného Dána, ktorý pomohol pri prevoze piatich migrantov z Nemecka do Švédska. Muž dostal pokutu 5000 dánskych korún (670 eur) za porušenie dánskych imigračných zákonov.