Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Darcovia prisľúbili dve miliardy eur pre región Sahel

Mahamadou Issoufou Foto: TASR/AP

Finančná podpora má zabezpečiť rozvoj a stabilitu daného regiónu, ktorý je liahňou islamských militantov.

Nouakchott 6. decembra (TASR) - Darcovia na významnej konferencii v mauritánskom hlavnom meste Nouakchott prisľúbili viac než dve miliardy eur na pomoc nestabilnému africkému regiónu Sahel. Oznámil to vo štvrtok nigerský prezident Mahamadou Issoufou, ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Lídri sahelských štátov, ako aj predstavitelia zahraničných vlád a organizácií sa stretli v priebehu dňa v Nouakchotte, kde rokovali o finančnej podpore pre rozvoj a stabilitu daného regiónu, ktorý je liahňou islamských militantov.

Issoufou po skončení tohto jednodňového zasadnutia vo vyhlásení uviedol, že darcovské krajiny a inštitúcie prisľúbili subvencie pre prioritné projekty regiónu vrátane bezpečnosti a infraštruktúry.

Do Sahelu patria Mauritánia, Niger, Čad, Burkina Faso a Mali.

Medzi kľúčovými donormi sú Európska únia, Nemecko, Francúzsko, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

Európske príspevky do investičného programu v Saheli celkovo predstavujú 800 miliónov eur, uviedol eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica. "V rokoch 2014-20 je to osem miliárd eur, ktoré Európska komisia a členské štáty EÚ uvoľnia pre Sahel," spresnil chorvátsky diplomat.

Issoufou zdôraznil, že prísľub pomoci odzrkadľuje dôveru v rozvojové plány sahelských krajín. "Terorizmus, cezhraničná kriminalita, pašovanie drog a nedostatok bezpečnosti v Saheli sú prisudzované nespravodlivosti, marginalizácii, nedostatočnému rozvoju, absencii vzdelávania a nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi," dodal prezident.