Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Darmanovič: Čierna Hora by sa mala stať členom NATO na májovom summite

Srdjan Darmanovič, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Čiernohorský minister zahraničných vecí ďalej povedal, že získal stopercentné záruky, že americký Senát vysloví úsiliu Čiernej Hory o členstvo v NATO podporu.

Podgorica 24. februára (TASR) - Čiernohorský minister zahraničných vecí Srdjan Darmanovič vo štvrtok uviedol, že jeho krajina by sa mala stať riadnym členom NATO na summite tejto transatlantickej bezpečnostnej organizácie, ktorý sa bude konať koncom mája.

V rozhovore pre agentúru Reuters Darmanovič ďalej povedal, že získal "stopercentné" záruky, že americký Senát vysloví úsiliu Čiernej Hory o členstvo v NATO podporu.

Niektorí čiernohorskí predstavitelia majú totiž obavy, že americký prezident Donald Trump by sa mohol postaviť proti členstvu Čiernej Hory v NATO, pretože opakovane vyslovil želanie zlepšovať vzťahy s Ruskom, ktoré je proti rozširovaniu aliancie na Balkáne.

"Chápeme, že prezident Trump sa usiluje o niektoré zmeny vo vzťahoch s Ruskom, a to najmä v boji proti terorizmu, avšak zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by pre to chcel obetovať základné bezpečnostné záujmy USA," povedal Darmanovič, ktorý v rokoch 2010-16 pôsobil ako veľvyslanec v Spojených štátoch.

Iba niekoľko hodín pred parlamentnými voľbami konanými 16. októbra 2016 zadržali v Čiernej Hore skupinu podozrivých - zväčša Srbov, ktorá mala podľa tamojšej prokuratúry v úmysle vyvolať násilnosti a zavraždiť premiéra Mila Djukanoviča.

Pokus o štátny prevrat mali podľa neskorších vyjadrení orgánov činných v trestnom konaní organizovať dvaja občania Ruskej federácie. Moskva však akúkoľvek účasť na údajnom pokuse o puč poprela.