Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dastis: Puigdemont sa môže pohybovať v rámci EÚ s výnimkou Španielska

Alfonso Dastis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dastis reagoval na najnovší vývoj, keď Puigdemont v pondelok opustil Belgicko, kam koncom októbra ušiel pred súdnym vyšetrovaním v Španielsku, a odcestoval do Dánska.

Brusel/Madrid 22. januára (TASR) - Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis vyhlásil, že Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont sa môže zatiaľ pohybovať voľne po celej Európe s výnimkou Španielska. Minister podľa agentúry AP dodal, že Puigdemontovo zatknutie je v kompetencii sudcov.

Dastis reagoval na najnovší vývoj, keď Puigdemont v pondelok opustil Belgicko, kam koncom októbra ušiel pred súdnym vyšetrovaním v Španielsku, a odcestoval do Dánska. Španielska prokuratúra promptne požiadala sudcu španielskeho najvyššieho súdu, ktorý sa touto kauzou zaoberá, aby vydal na Puigdemonta európsky zatýkací rozkaz. Sudca však zatiaľ v tejto veci nerozhodol.

PREČÍTAJTE SI AJ: Puigdemont odcestoval z Belgicka do Dánska aj napriek riziku zadržania
Minister Dastis v pondelok v Bruseli vyhlásil, že Puigdemontovi v Španielsku hrozí súd. "V tejto chvíli sa môže v rámci EÚ - mimo Španielska - pohybovať voľne, ale uvidíme," dodal.

Španielske súdy pôvodne požiadali Belgicko o Puigdemontovo vydanie, neskôr - v decembri 2017 - túto svoju žiadosť stiahli v obave, že Belgicko by síce katalánskeho expremiéra vydalo, ale trestné činy, z ktorých by mohol byť obvinený, by sa zredukovali.

Belgický právny poriadok totiž nepozná termín "vzbura", takže Belgicko by päticu v exile žijúcich katalánskych politikov mohlo vydať len na základe španielskeho obvinenia zo sprenevery verejných financií. V takom prípade by ich potom španielske súdy nemohli súdiť za vzburu, ale len za spreneveru, ktorej sa katalánski politici dopustili, keď 1. októbra 2017 usporiadali referendum o nezávislosti Katalánska.

Sudca Pablo Llarena, ktorý sa kauzou Puigdemont a spol. zaoberá, dňa 5. decembra 2017 zrušil európsky aj medzinárodný zatykač na Puigdemonta a štyroch exministrov, ktorý vydala začiatkom novembra iná španielska sudkyňa. V platnosti však ponechal španielsky zatykač uvalený na päticu politikov na základe obvinenia zo vzbury a podnecovania vzbury, takže po príchode do Španielska im stále hrozí zatknutie.

V nadväznosti na spomínané zrušenie európskeho zatykača potom belgická justícia zrušila predbežné opatrenia voči týmto piatim Kataláncom, ktorí tak mohli voľne cestovať.