Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dastis: Španielsko by zrejme nevetovalo pokus Škótska o vstup do EÚ

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová Foto: TASR/AP

V rozhovore pre španielsky denník El País to uviedol šéf španielskej diplomacie Alfonso Dastis Quecedo.

Madrid 2. apríla (TASR) - Španielsko by zrejme nevetovalo pokus nezávislého Škótska o pripojenie sa k EÚ po tom, ako Británia opustí toto spoločenstvo na základe výsledkov vlaňajšieho referenda. V rozhovore pre španielsky denník El País to uviedol šéf španielskej diplomacie Alfonso Dastis Quecedo.

V dnes zverejnenom rozhovore Dastis upozornil, že Škótsko opustí EÚ s Britániou" a "to, čo bude ďalej, sa uvidí".

Ako uviedla agentúra Reuters, Španielsko bolo dlho rozhodným odporcom prípadného pripojenia sa Škótska k EÚ - najmä z toho dôvodu, že takto chcelo varovať a odradiť pred podobnými snahami aj "vlastných" nacionalistov: Kataláncov či Baskov.

Španielsku sa podľa ministra nepáči vízia, že by sa v niektorej z európskych krajín spustil proces delenia. Ak by však došlo k rozdeleniu Spojeného kráľovstva v súlade s jeho zákonmi, akákoľvek časť Británie, ktorá sa stane novým štátnym útvarom a bude sa chcieť pripojiť k EÚ, bude musieť o členstvo požiadať a splniť požadované kritériá.

V tejto súvislosti uviedol, že si nemyslí, že Španielsko by vetovalo prípadnú žiadosť Škótska o vstup do EÚ. "Nemám sklon k zjednodušovaniu, ale keď si treba vybrať medzi mäkkým a tvrdým brexitom, Španielsku je bližší ten mäkký," vyhlásil Dastis. Dodal, že "je nám ľúto, že Británia odchádza" z EÚ.

Minister ďalej uviedol, že sa neobáva zopakovania scenáru brexitu v iných krajinách EÚ. Vysvetlil, že výsledok referenda v Británii súvisel s vnútropolitickou situáciou v tejto krajine.