Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dav vo Venezuele zaútočil na potravinový sklad, jeden človek zomrel

Ilustračné foto Foto: TASR

Venezuelský prezident Nicolas Maduro označil násilie, ku ktorému došlo v piatok ráno, za vopred naplánované, pričom z jeho prípravy obvinil Spojené štáty.

Caracas 1. augusta (TASR) - Jeden človek zahynul a ďalších najmenej 27 ľudí zadržala v piatok polícia po tom, ako dav zaútočil na potravinový sklad supermarketu v meste Ciudad Guyana na juhovýchode Venezuely. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa miestneho denníka Correo del Caroní je mŕtvym 21-ročný muž, ktorý zomrel na strelné poranenie hrudníka.

Guvernér venezuelského štátu Bolívar Francisco Rangel Gómez odsúdil kritikov vlády, ktorí piatkové nepokoje pripisujú všeobecnému nedostatku základných potravín, ako sú mlieko, ryža či múka. Podľa neho nemožno konanie davu v Ciudade Guyana ničím ospravedlniť, pretože v tomto priemyselnom meste nedostatok potravín nie je.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro označil násilie, ku ktorému došlo v piatok ráno, za vopred naplánované, pričom z jeho prípravy obvinil Spojené štáty. Podľa Madura americký generál John Kelly vo februári predpovedal, že v júli dôjde vo Venezuele k "sociálnej implózii".

"Všetci dobre viete, že americkí generáli nič nepredpovedajú," povedal Maduro v príhovore, ktorý odvysiela venezuelská štátna televízia. "Oni vydávajú rozkazy a biedna venezuelská pravica ich plní," dodal podľa agentúry Reuters Maduro.

Kelly v marci v Pentagóne povedal, že vo Venezuele môže v nadchádzajúcich mesiacoch dôjsť k nejakým zmenám vo vedení krajiny.

"Rozhodne nie som nijakým spôsobom alebo formou zapojený do plánovania prevratu (vo Venezuele). A nepoznám nikoho, kto by bol. Ak by niekto taký bol, pravdepodobne by som o tom vedel," povedal podľa oficiálneho zápisu Pentagónu Kelly.