Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

David Cameron chce, aby poslanci zvážili nálety proti IS v Sýrii

David Cameron Foto: TASR/AP

Británia už v Sýrii uplatňuje používanie bezpilotných lietadiel na získavanie tajných údajov.

Londýn 2. júla (TASR) - Britský premiér David Cameron chce, aby poslanci zvážili možnosť pripojenia sa krajiny k leteckým útokom proti militantom z džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Oznámila to dnes jeho hovorkyňa.

"To, čo sa zmenilo, je nárast dôkazov o tom, že IS predstavuje hrozbu aj pre ľudí v Británii i pre našu národnú bezpečnosť. V tomto kontexte si pán premiér myslí, že poslanci by mali porozmýšľať nad týmito záležitosťami, ako aj nad tým, čo robíme pre to, aby sme zastavili IS," povedala hovorkyňa, ktorú citovala agentúra Reuters.

Cameron však nepožiada parlament, aby o danej otázke hlasoval ihneď, dodala hovorkyňa s tým, že záležitosť sa bude musieť vopred "náležite a dôkladne" zvážiť. Podľa premiéra je na uskutočnenie takéhoto kroku zákonný dôvod.

Británia už v Sýrii uplatňuje používanie bezpilotných lietadiel na získavanie tajných údajov, ktoré by sa mohli využiť pri možných útokoch v budúcnosti, píše Reuters.

Britská vláda je presvedčená, že nedávny krvavý útok islamistu na turistov v Tunisku, pri ktorom zahynulo 30 Britov, podčiarkol nebezpečenstvo tejto militantnej skupiny a Londýn musí preto zvážiť účinnejšie opatrenia.