Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Vrchný súd v Prahe zrejme nepustil Ratha z väzby

David Rath Foto: internet

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája 2012, pričom uňho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún.

Praha 11. júna (TASR) - Trestne stíhaný český poslanec David Rath sa zrejme neocitne na slobode ani po prerokovaní svojej žiadosti o prepustenie z väzby na Vrchnom súde v Prahe. Sťažnosťou samotného zákonodarcu, ako aj dvoch ďalších obžalovaných v rovnakej kauze, Petra Kotta a Kateřiny Pancovej, sa spomínaný súd zaoberal na neverejnom konaní v pondelok, ale verdikt zatiaľ nezverejnil, pretože sa s ním musia najskôr oboznámiť zainteresovaní. Ak by však rozhodol v prospech obžalovaných, museli by ho už v pondelok prepustiť, čo sa nestalo, napísal dnes server Novinky.cz.

"Súd rozhodol včera (v pondelok) na neverejnom konaní, takže vám nemôžem oznámiť výsledok do času, kým bude uznesenie doručené stranám," uviedol dnes pre denník Právo bez ďalších podrobností hovorca Vrchného súdu v Prahe Jan Fořt.

"Pán Rath je u nás stále. Žiadny fax zo súdu do dnešného dňa (utorka) neprišiel. Pokiaľ by súd rozhodol už včera a nariadil ho pustiť, bol by okamžite vonku," cituje Právo slová hovorkyne ruzynskej väznice Pavly Bohatovej.

Bývalý stredočeský hajtman Rath, niekdajší poslanec Kott i bývalá riaditeľka nemocnice v Kladne Pancová nepochodili so žiadosťami o prepustenie na slobodu už opakovane, naposledy 30. apríla na Stredočeskom krajskom súde.

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája 2012, pričom uňho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. Škoda, ktorú spôsobil bývalý hajtman a jeho komplici, predstavuje podľa žalobcov desiatky miliónov korún. Celkove mal Rath požiadať o úplatky vo výške viac ako 22 miliónov korún, z ktorých si čosi viac ako 16 miliónov korún fyzicky prevzal.

Poslanec však od začiatku obvinenia odmieta. Štátny zástupca Petr Jirát vypracoval 88-stránkovú žalobu na Ratha a ďalších desať osôb. Všetkých viní z viacerých vážnych trestných činov, samotného poslanca z niekoľkonásobného prijatia úplatkov, za čo mu hrozí až 12 rokov väzenia. Spis k prípadu má 103 zväzkov s rozsahom 24.000 stránok. Obhajoba spochybňuje predovšetkým odpočúvania, o ktoré sa žaloba opiera a kvôli údajným manipuláciám s nimi podala dokonca trestné oznámenie. Podľa predbežných informácií by obvinení v kauze Rath mohli zasadnúť na lavicu obžalovaných už v priebehu júla.