Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

David Rath kolegov-poslancov nepresvedčil, odporučia jeho vydanie

Foto: TASR/Bohdan Kočák

Davida Ratha zadržala pred viac ako týždňom protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými.

Praha 22. mája (TASR) - Poslanci mandátového a imunitného výboru českej Poslaneckej snemovne dnes v Prahe jednomyseľne rozhodli, že odporučia plénu zbaviť poslanca ČSSD Davida Ratha imunity a vydať ho na trestné stíhanie pre dôvodné podozrenie z trestného činu korupcie. Predmetné hlasovanie sa očakáva na júnovom zasadaní snemovne.

Jeden z 15 členov grémia bol ospravedlnený, ostávajúci štrnásti bez ohľadu na stranícku príslušnosť hlasovali zhodne za vydanie exministra zdravotníctva a bývalého hajtmana Stredočeského kraja. Informáciu priniesol internetový server idnes.cz s odvolaním sa na zdroje z rokovania.

Poslanci sa dnes predpoludním stretli v zariadení Ministerstva vnútra ČR v Prahe-Břevnove - niekdajšom kláštornom objekte - s Davidom Rathom, ktorý nielen podrobne prezentoval svoju verziu nedávnych udalostí, ale odpovedal i na ich otázky. Zrejme však kolegov-poslancov nepresvedčil.

Po ukončení viac ako dvojhodinového hearingu v zariadení s názvom Spiritka previezla policajná eskorta Davida Ratha späť do väznice v Litoměřiciach, kým poslanci pokračovali v rokovaní už na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR.

Davida Ratha zadržala pred viac ako týždňom protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky.

O uvalení väzby na Ratha rozhodla česká justícia minulú stredu. Následne dôvodne podozrivého previezli z Prahy do väznice v Litoměřiciach, kde by mal čakať na prípadný súdny proces. Okrem ovplyvňovania svedkov sa súd obával aj toho, že by sa Rath mohol pokúsiť utiecť pred trestným stíhaním.

David Rath podal proti obvineniu a uväzneniu viacero sťažností, tú poslednú ústavnú doručili na český ústavný súd v pondelok.

Tím politikových obhajcov sa mení - dostal už posilu v podobe Romana Jelínka, v českých médiách sa však špekuluje, že ho už čoskoro rozšíri aj známa špecialistka na trestné právo Klára Samková.


Vyšetrovatelia zaplombovali nehnuteľnosti spolupracovníkov Davida Ratha



Vyšetrovanie kauzy českého exministra zdravotníctva Davida Ratha sa v pondelok posunulo do novej roviny. Ako dnes informoval internetový server Lidovky.cz s odvolaním sa na kataster, príslušné krajské štátne zastupiteľstvo obmedzilo dispozičné právo dvoch najbližších Rathových spolupracovníkov Kateřiny Pancovej a Petra Kotta na všetky ich nehnuteľnosti.

Vyšetrovatelia zaplombovali domy Pancovej v Rudnej, kde došlo k odovzdaniu siedmich miliónov Kč Rathovi, ako aj v Hostiviciach a Jílovom pri Prahe. To isté sa týka aj nehnuteľností Petra Kotta v Bakove nad Jizerou a Doksoch.

Tento krok znamená, že ani Pancová, ani Kott nemôžu s nehnuteľnosťami narábať, pričom môže dôjsť aj k ich zhabaniu v prípade, že by sa ukázalo, že prostriedky vynaložené na ich nákup pochádzali z trestnej činnosti.

Štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová pre Lidovky.cz akékoľvek vyjadrenie vo veci odmietla s konštatovaním: Sme vo fáze, že by sme komentovaním jednotlivých zistení mohli ohroziť vyšetrovanie.

Denník Hospodářské noviny informoval, že medzi príjmami podozrivých a ich majetkom so disproporcie. Tak napríklad šéfka nemocnice v Kladne Kateřina Pancová s mesačným platom okolo 100.000 Kč si v roku 2010 kúpila dom v Rudnej za päť milión Kč, a to bez hypotéky.