Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Davida Ratha čoskoro prepustia na slobodu, tvrdí jeho advokát

David Rath Foto: internet

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája.

Praha 17. júla (TASR) - Český poslanec David Rath, ktorý čelí obvineniu z prijatia úplatku, by podľa názoru svojho obhajcu Adama Černého mal byť už čoskoro prepustený z väznice v Litoměřiciach. Advokát to pre internetový server lidovky.cz zdôvodnil konštatovaním, že už pominuli dôvody Rathovho zadržiavania.

Podľa Černého slov polícia vypočula už 15 hlavných svedkov v kauze a ich výpovede potvrdili Rathove tvrdenia. Žiadny z nich neuviedol, že by bývalý stredočeský hajtman niekoho ovplyvňoval, vyvíjal na niekoho nátlak a mal s podplácaním čokoľvek spoločné. Všetci vraj zhodne potvrdili verziu, ktorú Rath hovoril na začiatku, vyhlásil advokát.

David Rath a ďalší obvinení v prípade sú vo väzení dva mesiace. Niekdajší minister zdravotníctva podal vo veci už dve ústavné sťažnosti. Prvú súd zamietol v júni, o druhej rozhoduje v súčasnosti.

Proti väzbe podali sťažnosť na krajskom súde v Ústí nad Labem aj ostatní obvinení. Zatiaľ sa však nevie, ako súd v tejto veci rozhodol, pretože rozhodnutie musia najskôr doručiť žalobcom.

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája, pričom u neho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí exhajtmanovi až 12 rokov väzenia.