Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Davis kritizoval EÚ za to, že hrozí brexitom bez dohody

Na archívnej snímke David Davis. Foto: TASR/AP

Lídri členských krajín Európskej únie schválili 15. decembra 2017 na summite v Bruseli prechod do druhej fázy rokovaní o brexite.

Londýn 9. januára (TASR) - Britský minister pre brexit David Davis sa v liste adresovanom premiérke Therese Mayovej sťažoval, že Brusel poškodzuje britské záujmy tým, že varuje spoločnosti pred možnosťou brexitu bez dohody. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Z listu vyplýva, že Davis sa obrátil aj na právnikov s otázkou, či Brusel neporušuje práva Británie ako členského štátu EÚ, keď vystríha firmy pred obchodnými rizikami spojenými s prípadným brexitom bez uzavretia dohody.

Text listu z decembra 2017 bol prvýkrát uverejnený v novinách Financial Times a jeho pravosť následne potvrdilo aj britské ministerstvo pre odchod z Únie.

"EÚ prijala niekoľko opatrení, ktoré ohrozujú zmluvy alebo dohody v prípade scenára 'bez dohody' a/alebo by vyžadovali, aby sa britské spoločnosti presťahovali do iného členského štátu (EÚ)," píše sa v liste, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Lídri členských krajín Európskej únie schválili 15. decembra 2017 na summite v Bruseli prechod do druhej fázy rokovaní o brexite. Vláda Mayovej uviedla, že sa pripravuje na akýkoľvek výsledok vrátane možnosti, že Británia bude musieť rýchlo opustiť blok a na odchod vyčleniť ďalšie 3 miliardy libier.

Hlavný vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier opakovane varoval, že odchod Británie bez obchodnej dohody by mohol mať škodlivý vplyv na ľudí, spoločnosti a obchod.