Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Davutoglu odmietne dohodu, ktorá premení Turecko na otvorené väzenie

Ahmet Davutoglu Foto: TASR/AP

Turecký premiér by sa podľa pracovného programu Európskej rady mal pričleniť k lídrom 28-člennej únie v dnešných ranných hodinách.

Brusel 18. marca (TASR) - Turecký premiér Ahmet Davutoglu vo štvrtok priznal, že existujú určité názorové rozdiely medzi lídrami Európskej únie, ktorí sa stretli na dvojdňovom summite v Bruseli, aby odsúhlasili konečnú podobu migračnej dohody s Tureckom. Zároveň však vyjadril nádej, že sa lídrom EÚ do piatkového rána podarí dosiahnuť pozitívny výsledok, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Davutoglu na letisku v Ankare, tesne pred odletom do Bruselu, pripustil, že existujú určité ťažkosti pri dokončovaní podmienok tureckého návrhu, ktorý predložil na predošlom summite zo 7. marca.

Turecký premiér by sa podľa pracovného programu Európskej rady mal pričleniť k lídrom 28-člennej únie v dnešných ranných hodinách. Ak sa dovtedy premiéri a prezidenti dohodnú na znení spoločnej dohody s Tureckom. Čo nie je také isté, lebo ako pre médiá uviedol nemenovaný diplomat EÚ, krátko pred polnocou sa účastníkom summitu podarilo urobiť iba "nepatrné zmeny" na texte rodiacej sa dohody a rokovania budú podľa očakávaní dlhé a zložité.

Predseda Európskej rady Donald Tusk chcel pôvodne tureckého premiéra informovať o spoločnej pozícii lídrov na texte dohody už vo štvrtok v noci, k čomu však nedošlo práve kvôli názorovým nezhodám medzi členskými krajinami.

Davutoglu pripomenul, že o ťažkostiach, ktoré sprevádzajú rokovania v Bruseli bol dopredu oboznámený na základe telefonického rozhovoru s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a počas stredajšej návštevy Donalda Tuska v Ankare.

Aj napriek viacerým výhradám, ktoré mali rôzni európski politici alebo členovia Európskeho parlamentu na adresu premrštených nárokov Turecka pri dohode zameranej na zastavenie nelegálnej migrácie, Davutoglu upozornil, že jeho krajina neprijme žiadnu dohodu, ktorá premení Turecko na "otvorené väzenie" pre migrantov.

"Toto by mal každý vedieť. (...) Veríme, že to bude dobrý výsledok pre Turecko, Európsku úniu a migrantov," povedal turecký premiér pred odchodom do Bruselu.