Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Záplavy v Gruzínsku majú už 12 obetí,zo zoo ušli tigre aj levy

Ľudia pomáhajú hrochovi utiecť zo zaplavenej zoo v Gruzínsku 14. júna 2015 Foto: TASR/AP

Z klietok a výbehov, ktoré v miestnej zoologickej záhrade poškodila voda, utiekli tigre, levy, medvede a vlky.

Tbilisi 14. júna (TASR) - Najmenej 12 ľudí zahynulo a v dôsledku prudkých dažďov a povodní, ktoré v noci nadnes postihli gruzínsku metropolu Tbilisi. Medzi mŕtvymi sú aj traja pracovníci miestnej zoo, z ktorej v dôsledku záplav utiekli desiatky zvierat, informovala agentúra AP.

Búrky sprevádzané silným vetrom premenili riečku Vere, pretekajúcu cez vyše miliónové mesto Tbilisi, na dravú rieku, ktorej prúd strhával domy a autá. V meste boli zničené alebo poškodené desiatky domov a úrady vyhlásili stav ohrozenia.

Minimálne desať osôb je stále nezvestných a 24 ďalších utrpelo zranenia. Búrky už síce ustali ale pod vodou zostalo viac ako 100 budov. Prírodný živel poškodil aj plynárenské a vodárenské siete.



Gruzínska vláda riešila dnes situáciu na krízovom zasadnutí, pričom vyhlásila na pondelok deň štátneho smútku za obete prírodnej katastrofy. Pomoc ponúklo aj Rusko, ktoré vyjadrilo pripravenosť poslať do Tbilisi 100-členný tím záchranárov a dve lietadlá.

Voda poškodila aj klietky a výbehy v tbiliskej zoologickej záhrade, z ktorej následne utieklo vyše 30 zvierat vrátane šiestich tigrov, šiestich levov, ôsmich medveďov, minimálne šiestich vlkov, dvoch hrochov a jedného krokodíla.

Niektoré zo zvierat, túlajúcich sa po uliciach Tbilisi, sa podarilo odchytiť alebo usmrtiť, po ostatných pátrala polícia v spolupráci s pracovníkmi zoo.



Policajti museli zastreliť skupinu vlkov, ktorá sa dostala do areálu detskej nemocnice, uviedla agentúra DPA.

Bezprostredne však nebolo jasné, koľko zvierat vlastne utieklo, keďže veľká časť zoologickej záhrady zostala pod vodou. Starosta Tbilisi preto vyzval obyvateľov, aby dnes kvôli hroziacim útokom šeliem zostali vo svojich domovoch a von vychádzali len v nevyhnutných prípadoch.

"Desiatky rodín zostali v hlavnom meste bez strechy nad hlavou, pretože ich domy sú zničené alebo poškodené," povedal dnes novinárom námestník primátora Tbilisi Irakli Lekvinadze, pričom dodal, že škody, ktoré živel napáchal, boli predbežne vyčíslené na deväť miliónov eur.