Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

De Maiziere: Dokumenty s údajmi džihádistov sú pravdepodobne pravé

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dokumenty poskytujú informácie o identite zhruba 22.000 džihádistov naverbovaných z 50 krajín, väčšina uvedených mien však môže byť zduplikovaná.

Berlín 10. marca (TASR) - Dokumenty obsahujúce osobné údaje 22.000 džihádistov teroristickej organizácie Dáiš (tzv. Islamského štátu), ktoré získala britská stanica Sky News, sú podľa nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera "pravdepodobne pravé". Oznámila to dnes stanica BBC.

De Maiziere dodal, že tieto údaje by mohli pomôcť pri trestnom stíhaní bojovníkov Dáišu a predchádzaní ďalším náborom do tejto extrémistickej skupiny. Dokumenty poskytujú informácie o identite zhruba 22.000 džihádistov naverbovaných z 50 krajín, väčšina uvedených mien však môže byť zduplikovaná.

"Federálna kriminálna polícia sa domnieva, že dokumenty sú pravé. Vďaka nim lepšie porozumieme štruktúre tejto teroristickej organizácie a možno sa nám podarí odradiť mladých zradikalizovaných ľudí, ktorí veria, že ak sa stanú členmi zločineckej skupiny, spravia niečo dobré," dodal de Maiziere.

Mnoho mien na registračných formulároch je známych. Odhaľujú však aj totožnosť množstva predtým neznámych džihádistov z Británie, severnej Európy, USA, Kanady, Blízkeho východu a severnej Afriky. Mnohí prišli z bášt džihádistov v Jemene, Sudáne, Tunisku, Líbyi, Pakistane a Afganistane.

Dokumenty odovzdal Sky News na pamäťovej karte muž, ktorý sa predstavil ako Abú Hámid. Redaktor Sky News sa s ním stretol na tajnom mieste v Turecku. Muž uviedol, že je bývalým bojovníkom Slobodnej sýrskej armády, ktorý prešiel k džihádistom. Danú kartu ukradol šéfovi vnútornej polície IS.