Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Štát, čo nechce prijať odmietnutých migrantov, môže mať problém

Približne 1500 civilistov a povstaleckých bojovníkov dnes odišlo zo štvrte sýrskeho mesta Homs, ktorú obliehajú vládne sily. Foto: TASR/AP

Nemecký minister vnútra navrhol skomplikovať príslušníkom politickej alebo ekonomickej elity týchto krajín vstup do Európskej únie.

Brusel 28. marca (TASR) - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere požaduje vyvodenie dôsledkov pre krajiny, ktoré nechcú prijať odmietnutých migrantov. Na pondelkovom zasadnutí ministrov vnútra EÚ v Bruseli navrhol skomplikovať príslušníkom politickej alebo ekonomickej elity týchto krajín vstup do Európskej únie.

"Ak nejaký štát nie je pripravený vziať späť vlastných občanov, musí počítať s tým, že vízová politika (...) pre vedúcich predstaviteľov tejto krajiny nebude taká veľkorysá ako v minulosti," citovala De Maiziera agentúra DPA.

Minister dodal, že medzi ministerskými kolegami sa jeho návrhy stretli so "silnou podporou".

Podľa údajov Európskej komisie sa každý rok iba 40 percent odmietnutých migrantov skutočne vráti do rodnej krajiny alebo do štátu, cez ktorý vstúpili na územie EÚ. Jedným z dôvodov je to, že tieto krajiny prijímajú migrantov späť neochotne alebo s omeškaním.