Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

De Maiziere varoval štáty, aby nepresúvali záťaž utečencov na Nemecko

Thomas de Maiziere Foto: TASR/AP

Viac než polovica Nemcov si myslí, že Nemecko počty prichádzajúcich migrantov nezvládne. Vláda očakáva tento rok príchod ďalších státisícov.

Berlín 19. februára (TASR) - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere varoval dnes štáty Európskej únie, aby nezavádzali vlastné opatrenia proti prílevu migrantov, ktoré by zaťažili Nemecko. Minister zároveň varoval, že jeho vláda by v takom prípade podnikla kroky.

Nemecko - najväčšia a najdynamickejšia ekonomika EÚ - prijalo vlani 1,1 milióna migrantov, teda väčšinu tých, čo prišli na územie únie. V Nemecku narastá napätie, pretože regionálne úrady s čoraz väčšími ťažkosťami zvládajú prúd nových príchodzích, ako dnes napísala agentúra DPA.

"Budeme naďalej presadzovať celoeurópsky spôsob riešenia utečeneckej krízy, lebo práve ten vyzerá sľubne a práve ten môže byť úspešný v znížení počtu utečencov," uviedol de Maiziere v nemeckej dolnej komore parlamentu Bundestag.

"Ak sa však niektoré krajiny pokúsia jednostranne presunúť kolektívny problém na chrbát Nemecka, bude to neprijateľné a z našej strany to nezostane bez dlhodobých následkov," upozornil.

De Maiziere uviedol, že Nemecko bude "prísnejšie posudzovať" prílev migrantov, ktorí pri príchode tvrdia, že potrebujú ochranu pred vojnou či prenasledovaním, ale v skutočnosti prichádzajú z iných dôvodov - alebo ktorí predlžujú svoj pobyt v Nemecku rôznymi trikmi a nepravdivými vyhláseniami.

Minister vnútra takisto uviedol, že je v záujme Nemecka čo najdlhšie zachovať schengenskú zónu EÚ, kde sa cestuje bez pasov a hraničných kontrol.

Dnes zverejnený prieskum verejnej mienky televízie ZDF však ukázal, že 58 percent Nemcov si želá zavedenie hraničných kontrol, ktoré by zabránili vstupu migrantov - napriek tomu, že by to znepríjemnilo cestovanie alebo prepravu tovaru po Európe.

Prieskum s názvom Politbarometer pre ZDF tiež ukázal, že vyše tretina Nemcov je proti hraničným kontrolám.

Silnejú aj obavy zo zaradenia sa migrantov do nemeckej spoločnosti. Podľa prieskumu vyše polovica Nemcov pochybuje, že je to možné.

Viac než polovica Nemcov si myslí, že Nemecko počty prichádzajúcich migrantov nezvládne. Vláda očakáva tento rok príchod ďalších státisícov.