Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Diplomati krajín podporujúcich opozíciu hľadajú riešenie pre Aleppo

Muži kráčajú okolo zničených budov a obchodov počas bojov sýrskej vládnych síl s povstalcami vo východnej časti sýrskeho mesta Aleppo 9. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Z východného Aleppa utieklo podľa Ruska za posledných 24 hodín 18.000 ľudí.

Paríž 10. decembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa dnes v Paríži s ďalšími vrcholnými diplomatmi snaží nájsť riešenie pre sýrsku opozíciu v situácii, keď sýrska armáda zovrela pri Aleppe povstalcov zničujúcim bleskovým úderom.
V rámci mesta a jeho okolia sa presúvajú a utekajú pred bojmi desiatky tisíce civilistov. Šéf americkej diplomacie dnes uviedol, že pracuje na tom, aby bola zaručená ich bezpečnosť a Aleppo bolo uchránené od "úplného a kompletného zničenia".

V meste na Seine bude Kerry počas dnešného dňa rokovať s francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Marcom Ayraultom, diplomatmi z Európy a arabského sveta i s predstaviteľmi sýrskej opozície.

V Ženeve sa dnes v tom istom čase stretávajú americkí a ruskí vojenskí odborníci a diplomati, aby vypracovali podrobnosti odchodu povstalcov z východného Aleppa.

Sýrska armáda s pomocou Ruska a ďalších spojencov prezidenta Bašára Asada ovládla už takmer celú povstaleckú enklávu vo východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo.

De Mistura: Ženevská schôdzka by mohla zabrániť obrovskej skaze v Aleppe

Dnešná ženevská schôdzka predstaviteľov Moskvy a Washingtonu je mimoriadne dôležitá, pretože ak sa podarí vypracovať plán na odsun povstaleckých bojovníkov a civilistov z Aleppa, mohla by zabrániť, aby v tomto sýrskom meste nedošlo k "obrovskej skaze". V rozhovore pre agentúru AP to v noci nadnes uviedol osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

"Keď sa definitívne skončí bitka o východné Aleppo, je veľmi pravdepodobné, že sa stane niečo zlé", povedal de Mistura s tým, že dúfa, že schôdzka v Ženeve v konečnom dôsledku zamedzí krviprelievaniu, ktoré by nepochybne bolo súčasťou poslednej časti bitky o mesto.

Oddanými podporovateľmi sýrskeho prezidenta Bašára Asada v už šiesty rok trvajúcej krvavej občianskej vojne sú Rusko a polovojenské oddiely spriaznené s Iránom a libanonským Hizballáhom.

O dnešnom rusko-americkom stretnutí v Ženeve hovoril v piatok aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Uviedol, že vo Švajčiarsku sa zídu experti oboch strán, čo je podľa neho "dobrá možnosť dohodnúť sa na tom, ako s konečnou platnosťou dokončiť urovnanie situácie vo východnom Aleppe, a to odsunom všetkých povstalcov bez výnimky".

Šéf ruskej diplomacie však pripustil, že z americkej strany opäť môže dôjsť "k prekvapeniu" - podobne ako pred niekoľkými dňami, keď USA zrušili účasť na vopred naplánovanej schôdzke ohľadom Aleppa a stiahli svoje nedávno predložené návrhy na riešenie situácie v regióne.



Z východného Aleppa utieklo za posledných 24 hodín 18.000 ľudí, tvrdí Rusko

Takmer 18.000 ľudí utieklo za posledných 24 hodín v "nepretržitom prúde" z východného Aleppa zároveň s postupom sýrskych vládnych síl, blížiacich sa k poslednej časti tohto mesta, ktorá ešte zostáva pod kontrolou opozície. Informoval o tom dnes hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

Podľa jeho slov sýrske jednotky pozastavili svoju ofenzívu, aby umožnili odsun civilného obyvateľstva. Aktivisti zo Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) však tvrdia, že ťažké boje stále pokračujú.

Centrum pre zmierenie znepriatelených strán na území Sýrie, spadajúce pod velenie ruskej armády, hovorí presne o 17.971 civilistoch - vrátane 7542 detí -, ktorí v priebehu posledných 24 hodín ušli z povstalcami ovládaných štvrtí severosýrskeho Aleppa.

Ozbrojené sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podporované Ruskom a ďalšími svojimi spojencami, vypudili už povstalcov z takmer celého východného Aleppa, ktoré padlo do rúk opozičných vzbúrencov v roku 2012.