Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dedička Colloredo-Mansfeldovcov uspela v kauze Opočno na ESĽP

Renesančný zámok v českom Opočne. Foto: www.czechtourism.com

Tento renesančný zámok je národnou kultúrnou pamiatkou mimoriadnej hodnoty, ktorej súčasťou sú aj historický nábytok a zbierky obrazov či zbraní.

Štrasburg/Praha 11. januára (TASR) - Spor medzi českým štátom a dedičmi Colloredo-Mansfeldovcov, pôvodných vlastníkov zámku v Opočne, bude zrejme pokračovať.

Kristina Colloredo-Mansfeldová, ktorá sa o zámok súdila už od roku 1991, a to dočasne aj úspešne, okrem iného uvádzala, že jej otec prišiel o majetok počas vojny pre nepriateľský postoj voči okupačnej moci. Argumentovala aj rasovým prenasledovaním svojich predkov. Tak historici, ako aj justícia reagovali na jej tvrdenia konštatovaním, že pre ne chýbajú dôkazy.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) však teraz označil sťažnosť dedičky na absenciu spravodlivého procesu v Česku za prípustnú, pretože české súdy neuviedli medzi dôkazmi rozhodnutie povojnového rezortu pôdohospodárstva z roku 1947 o zoštátnení zámku Opočno.

Tento renesančný zámok je národnou kultúrnou pamiatkou mimoriadnej hodnoty, ktorej súčasťou sú aj historický nábytok a zbierky obrazov či zbraní.

Informovali o tom vo štvrtok české elektronické médiá s odvolaním sa na verdikt ESĽP zverejnený na webe.

Kristina Coloredo-Mansfeldová sa v Štrasburgu sťažovala na to, že ani Najvyšší súd ČR, ani Ústavný súd ČR podľa jej názoru nepodnikli nevyhnutné kroky na zabezpečenie spravodlivosti v danom spore, v ktorom sa dožaduje mobiliáru zámku Opočno. Jeho súčasťou sú tisícky položiek vrátane desiatok obrazov a svietidiel, stoviek kusov zbraní, jedálenské servisy, lovecké trofeje i slávnostný koč v celkovej hodnote predstavujúcej podľa skorších odhadov pamiatkarov viac ako miliardu českých korún.