Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dedinu na juhozápade Číny zasiahol ďalší zosuv pôdy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dedinu na juhozápade Číny, kde po víkendovom mohutnom zosuve pôdy pokračuje pátranie po takmer 100 nezvestných, dnes postihol ďalší zosuv.

Peking 27. júna (TASR) - Dedinu na juhozápade Číny, kde po víkendovom mohutnom zosuve pôdy pokračuje pátranie po takmer 100 nezvestných, dnes postihol ďalší zosuv.

Lavína rozbahnenej pôdy sa na dedinu Sin-mo v okrese Mao čínskej provincie S'-čchuan zosunula dnes okolo 11.00 h miestneho času.

Tímy záchranárov dostali ešte v pondelok rozkaz opustiť lokalitu. Stalo sa tak po tom, ako sa pomocou radarov v okolitých horách zistili zmeny terénu, ktoré naznačovali vysoké riziko okamžitého zosuvu pôdy.

Informácie o prípadných obetiach druhého zosuvu zatiaľ nie sú k dispozícii. Záchranári sa na miesto vrátia, aby pokračovali v pátraní po 93 nezvestných obyvateľoch dediny.

Do pondelka, keď sa zastavila pátracia a záchranná akcia, sa podarilo vyslobodiť len troch živých ľudí - manželský pár s mesačným bábätkom. Záchranári objavili aj desať mŕtvych tiel.

Podľa expertov sú okolité hory náchylné na zosuvy pôdy po dvoch veľkých zemetraseniach. Otras s magnitúdou 7,9 si v roku 2008 vyžiadal takmer 90.000 obetí.

Čínu v tomto období roka sužujú silné dažde, ktoré často spôsobujú záplavy či zosuvy pôdy. V oblasti, kde došlo v sobotu k zosuvu, žijú Tibeťania a príslušníci ďalšej menšinovej národnostnej skupiny, Čchiangov.