Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Deklaráciu o bezpečnosti AI podpísalo 28 štátov aj EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zverejnením deklarácie britská vláda v stredu zároveň otvorila dvojdňový medzinárodný summit v Bletchley Park neďaleko Londýna.

Londýn 1. novembra (TASR) - Dvadsaťosem krajín sveta vrátane USA, Číny i Británie sa podpísalo pod takzvanú Deklaráciu z Bletchley a súhlasili s "potrebou medzinárodnej spolupráce" v oblasti bezpečnosti umelej inteligencie (AI). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zverejnením deklarácie britská vláda v stredu zároveň otvorila dvojdňový medzinárodný summit v Bletchley Park neďaleko Londýna. Politickí i technologickí lídri sa v jeho rámci prvýkrát pokúšajú riešiť otázky bezpečnosti v oblasti AI.

Bletchley Park je symbolické miesto - počas druhej svetovej vojny tu bolo sídlo britských kryptoanalytikov, ktorí rozlúštili kód Enigma nacistického Nemecka a urýchlili tak jeho porážku.

Deklaráciu okrem 28 štátov sveta podpísala aj Európska únia. Jej signatári vyjadrujú súhlas s "naliehavou potrebou pochopiť a spoločne riadiť potenciálne riziká s cieľom zabezpečiť, aby sa umelá inteligencia vyvíjala a využívala bezpečným a zodpovedným spôsobom v prospech svetového spoločenstva".

Vývojári v oblasti umelej inteligencie majú postupovať transparentne a zodpovedne, aby sa potenciálne nepriaznivé účinky AI dali merať, monitorovať či zmierňovať.

"Ide o prelomový úspech, vďaka ktorému sa najväčšie svetové mocnosti v oblasti umelej inteligencie zhodli na naliehavosti pochopenia rizík spojených s umelou inteligenciou, čo pomôže zabezpečiť dlhodobú budúcnosť našich detí a vnukov,"
vyhlásil britský premiér Rishi Sunak.

Podľa britskej ministerky pre vedu, inovácie a technológie Michelle Donelanovej ide o "historický moment v dejinách ľudstva". Donelanová predtým oznámila ďalšie dva summity - prvý by sa mal podľa nej konať o šesť mesiacov v Južnej Kórei a druhý budúci rok vo Francúzsku.