Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Deklaráciu o zodpovednom využívaní AI už podpísalo 46 krajín

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vytvorenie deklarácie podnietili rastúce obavy z využitia AI a ďalších moderných technológií pre vojenské účely spôsobom, ktorý by mohol podkopať ľudské práva.

Washington 14. novembra (TASR) – Počet signatárov deklarácie o zodpovednom využívaní umelej inteligencie (AI) vo vojenskej oblasti stúpol na 46. V pondelok to uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA. TASR správu prevzala od agentúry Jonhap.

Medzi signatármi deklarácie je aj Slovensko. Prvé kroky podnikli krajiny už vo februári na summite o zodpovednom využívaní AI v oblasti armády REAIM 2023, ktorý sa konal v holandskom Haagu. Zúčastnilo sa na ňom viac než 60 krajín vrátane Spojených štátov, Číny a viacerých krajín Európskej únie (EÚ). Rusko medzi pozvanými nebolo pre inváziu na Ukrajinu.

Vytvorenie deklarácie podnietili rastúce obavy z využitia AI a ďalších moderných technológií pre vojenské účely spôsobom, ktorý by mohol podkopať ľudské práva.

"Deklarácia a opatrenia, ktoré navrhuje, sú dôležitým krokom pri vytváraní medzinárodného rámca zodpovednosti, ktorý štátom umožňuje užívať výhody AI a zároveň minimalizovať riziká. Spojené štáty sú pripravené spolupracovať s ostatnými krajinami, ktoré zdieľajú náš názor, na budovaní tohto dôležitého pokroku," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA vo vyhlásení.

Medzi 46 krajinami, ktoré deklaráciu podporili, sú aj Kanada, Austrália, Francúzsko, Nemecko, Singapur či Japonsko.