Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí

Palestínčania sa pozerajú na ruiny po izraelskom útoku na obytnú budovu v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Podľa zdroja z egyptského letiska do Káhiry v utorok pricestoval na rokovania o prímerí aj šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Káhira 8. mája (TASR) — Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas pricestovala v utorok z Kataru do Egypta na rokovania o prímerí v Pásme Gazy. Oznámil to vo vyhlásení samotný Hamas, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Webová stránka al-Qahera News napojená na egyptské tajné služby s odvolaním sa nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa uviedla, že v Káhire už pokračujú rokovania o prímerí, na ktorých sa zúčastňujú "všetky strany" vrátane sprostredkovateľov z Kataru, Spojených štátov a Egypta, uvádza agentúra AFP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už skôr v utorok informoval, že do Káhiry dorazila na rokovania už aj delegácia jeho krajiny.

Podľa zdroja z egyptského letiska do Káhiry v utorok pricestoval na rokovania o prímerí aj šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. CIA to odmietla komentovať, keďže neposkytuje informácie o zahraničných cestách svojho riaditeľa.

Hamas v pondelok večer informoval Egypt a Katar, že schválil ich návrh na dohodu o prímerí s Izraelom. Urobil tak po tom, čo izraelská armáda v pondelok začala evakuovať časť mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Izrael neskôr oznámil, že jeho armáda prevzala kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu v Rafahu, ktorý sa nachádza na hraniciach Egypta a Pásma Gazy.

Netanjahu v utorok uviedol, že najnovší návrh na prímerie nenapĺňa základné požiadavky Izraela a vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Popredný predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán v utorok varoval Izrael, že ak bude jeho operácia v Rafahu pokračovať, nedosiahne sa nijaká dohoda o prímerí. Dodal, že návrh na prímerie, ktorý Hamas prijal, zodpovedá minimu požiadaviek Palestínčanov a jeho hnutia.