Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Delegácia sýrskej opozície pricestovala do Ženevy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nepriame mierové rozhovory sa začali v Ženeve v piatok.

Ženeva 30. januára (TASR) - Delegácia hlavnej sýrskej opozičnej skupiny pricestovala dnes večer do Švajčiarska, stále však nie je jasné, či sa zúčastní na mierových rokovaniach pod záštitou OSN, zameraných na ukončenie občianskej vojny v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP.

Nepriame mierové rozhovory sa začali v Ženeve v piatok stretnutím osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu s delegáciou sýrskej vlády.

Hlavná opozičná skupina, známa pod názvom Vyšší rokovací výbor (HNC), však zasadnutie bojkotovala a svoju účasť podmienila splnením viacerých podmienok - prepustením väzňov, ukončením bombardovania civilistov ruskými a sýrskymi silami a zrušením vládnej blokády povstalcami ovládaných území.

HNC neskôr súhlasila, že vyšle delegáciu na stretnutie s predstaviteľmi OSN, naďalej však trvala na tom, že nebude rokovať, pokiaľ nebudú splnené jej požiadavky.

Rozhodnutie HNC prísť do Ženevy je podľa AP "zábleskom nádeje", že by sa mierové rozhovory o Sýrii mohli skutočne rozbehnúť po prvý raz od stroskotania dvoch predošlých kôl rokovaní ešte v roku 2014.