Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Delegácia sýrskej opozície sa v Ženeve stretla s vyslancom OSN

Na snímke Staffan de Mistura. Foto: TASR/AP

Hlavná opozičná skupina, známa pod názvom Vyšší rokovací výbor (HNC), však zasadnutie bojkotovala a svoju účasť podmienila splnením viacerých podmienok.

Ženeva 31. januára (TASR) - Delegácia zostavená zo zástupcov sýrskej opozície rokovala dnes v švajčiarskej Ženeve s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom. Napísala to agentúra Reuters a dodala, že na stretnutí požiadali o zlepšenie humanitárnych podmienok v krajine, inak politické vyjednávania odmietnu.

"Do Ženevy sme prišli iba po tom, ako sme získali uistenie a prísľuby, máme aj konkrétne záväzky, že nastane skutočný posun v humanitárnej situácii," povedala po stretnutí s de Misturom zástupkyňa opozičnej rokovacej skupiny Basma Kudmáníová. Dodala, že na politické vyjednávanie nepristúpia, pokým sa tieto "gestá" nesplnia.

Ďalší z predstaviteľov opozičnej delegácie zasa uviedol, že je ešte predčasné hovoriť o tom, ako dlho sa jeho delegácia v Ženeve zdrží.

Diplomat OSN de Mistura označil nepriame rokovania medzi zástupcami sýrskej opozície a vlády za "historickú príležitosť" ukončiť občiansku vojnu v krajine.

Nepriame mierové rozhovory pod záštitou OSN, zamerané na ukončenie občianskej vojny v Sýrii, sa začali v Ženeve v piatok stretnutím osobitného vyslanca OSN pre Sýriu de Misturu s delegáciou sýrskej vlády.

Hlavná opozičná skupina, známa pod názvom Vyšší rokovací výbor (HNC), však zasadnutie bojkotovala a svoju účasť podmienila splnením viacerých podmienok - prepustením väzňov, ukončením bombardovania civilistov ruskými a sýrskymi silami a zrušením vládnej blokády povstalcami ovládaných území.

Delegácia hlavnej sýrskej opozičnej skupiny pricestovala do Švajčiarska napokon v sobotu večer.