Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Delegáciu USA na rokovaniach s Ruskom povedie Wendy Shermanová

Na archívnej snímke Wendy Shermanová. Foto: TASR/AP

Shermanová odcestuje do Ženevy po víkendových rokovaniach v Číne a po zastávke v Ománe, kam zavíta na budúci pondelok.

Washington 24. júla (TASR) - Americkú delegáciu na prvom kole rusko-amerických rokovaní o strategickej stabilite, ktoré sa uskutoční 28. júla v Ženeve, bude viesť prvá námestníčka ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanová.

S odvolaním sa na americký rezort diplomacie o tom v noci na sobotu informovala agentúra Reuters.

Na obnovení rozhovorov, známych ako americko-ruský dialóg o strategickej stabilite, ktorých cieľom je znížiť riziko jadrovej vojny, sa v júni dohodli prezidenti oboch krajín - Vladimir Putin a Joe Biden.

Shermanová odcestuje do Ženevy po víkendových rokovaniach v Číne a po zastávke v Ománe, kam zavíta na budúci pondelok.

V americkej delegácii bude aj námestníčka ministra pre kontrolu zbraní a medzinárodnú bezpečnosť Bonnie Jenkinsová, ktorej nomináciu na tento post tento týždeň potvrdil americký Senát.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo svojom vyhlásení uviedlo, že schôdzka v Ženeve "nadväzuje na záväzok" prezidentov Putina a Bidena, že ich krajiny budú viesť dialóg, ktorého cieľom bude položenie základov pre budúce opatrenia na kontrolu zbraní a znižovanie rizík vo svete.

Ruský denník Kommersant tento týždeň napísal, že ruskú delegáciu na rokovaniach v Ženeve by mal viesť námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.