Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Demokrat Crist bude súperom DeSantisa vo voľbách guvernéra Floridy

Americký poslanec Charlie Crist oslovuje priaznivcov po tom, čo bol vyhlásený za víťaza primárok na jeho hodinovej párty v Grand Bay Ballroom hotela Hilton St. Petersburg Bayfront v utorok 23. augusta 2022 v St. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Floridy dnes jasne vyslali signál: chcú guvernéra, ktorý sa o nich stará a rieši skutočné problémy, zachováva našu slobodu, uviedol Crist.

Washington 24. augusta (TASR) - Kongresman Charlie Crist zvíťazil v utorňajších demokratických primárkach v americkom štáte Florida. V novembrových voľbách guvernéra bude súperom republikána Rona DeSantisa, ktorý túto funkciu zastáva v súčasnosti. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

"Obyvatelia Floridy dnes jasne vyslali signál: chcú guvernéra, ktorý sa o nich stará a rieši skutočné problémy, zachováva našu slobodu," uviedol Crist. Občania tohto štátu podľa neho nechcú surovca, ktorý rozdeľuje spoločnosť a berie občanom slobodu.

DeSantis počas pandémie koronavírusu vystupoval proti noseniu rúšok a povinnému očkovaniu. Nesúhlasí tiež s viacerými federálnymi programami v oblasti vzdelávania a v marci podpísal zákon, ktorý obmedzuje vyučovanie o sexuálnej orientácii a rodovej identite na floridských školách, pripomína BBC.

Bývalý príslušník amerického vojenského námorníctva je guvernérom Floridy od roku 2019 a v republikánskych primárkach nemal súpera. Podľa prieskumov má pred jesennými voľbami náskok pred demokratom Cristom. Ten bol guvernérom Floridy v rokoch 2007-2011 ešte ako člen Republikánskej strany.

Demokratickú nomináciu v doplňujúcich voľbách do Senátu získala v utorok Val Demingsová, ktorá bude súperkou súčasného senátora za štát Florida Marca Rubia. Tento republikán sa v roku 2016 neúspešne uchádzal o prezidentskú kandidatúru, pripomína BBC.

Primárky sa v utorok konali aj v štátoch New York a Oklahoma. Doplňujúce voľby do amerického Kongresu budú 8. novembra, píše BBC. Republikáni sa v nich budú snažiť získať väčšinu. V 435 člennej Snemovni reprezentantov má v súčasnosti prevahu Demokratická strana úradujúceho prezidenta Joea Bidena. Američania si budú voliť aj 35 členov Senátu, hornej komory Kongresu a guvernérov vo viac než 30 štátoch USA.