Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Demokrat O'Malley sa uchádza o prezidentskú nomináciu strany

Na snímke demokrat Martin O'Malley oznamuje, že sa uchádza o prezidentskú nomináciu strany v sobotu 30. mája 2015 v Baltimore. Foto: TASR/AP/Evan Vucci

Prezident Obama je nútený opustiť po ôsmich rokoch vo funkcii Biely dom a záujem kandidovať už oznámilo množstvo republikánov.

Washington 30. mája (TASR) - Bývalý guvernér amerického štátu Maryland, Martin O'Malley, dnes oznámil, že sa uchádza o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany v budúcoročných voľbách.

O'Malley má 52 rokov a o stranícku nomináciu demokratov bude bojovať s bývalou prvou dámou a ministerkou zahraničných vecí, senátorkou Hillary Clintonovou a menej známym nezávislým senátorom Berniem Sandersom.

Do politiky vstúpil ako 28-ročný v mestskej rade Baltimore, následne bol po dve funkčné obdobia starostom tohto najväčšieho mesta štátu Maryland čo mu pomohlo do kresla jeho guvernéra.

Jeho vzťah k Baltimore by však mohol zavážiť v jeho snahe o prezidentskú nomináciu. Nepokoje v Baltimore po nedávnej smrti v zadržaného Freddieho Graya v policajnej väzbe vyvolali otázky o bezpečnostnej politike, ktorú za čias svojho starostovania v meste zaviedol.

Svoj záujem zabojovať o prezidentskú nomináciu by ešte stále mohli oznámiť demokrati viceprezident Joe Biden a senátorka Elizabeth Warrenová, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Prezident Obama je nútený opustiť po ôsmich rokoch vo funkcii Biely dom a záujem kandidovať už oznámilo množstvo republikánov: doteraz svoju kandidatúru oznámilo sedem mužov a jedna žena a očakáva sa, že k nim ešte pribudne Jeb Bush, syn a brat bývalých prezidentov.

Prezidentské voľby v USA budú v novembri 2016.