Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Srbskí demokrati a socialisti po voľbách pokračujú v koalícii

Foto: TASR/AP

Demokratická strana a Socialistická strana Srbska získali v 250-člennom parlamente 111 kresiel, takže na väčšinu 126 mandátov budú potrebovať ešte menšieho partnera.

Belehrad 9. mája (TASR) - Srbská prozápadná Demokratická strana (DS) a Socialistická strana Srbska (SPS) nebohého exprezidenta Slobodana Miloševiča sa dnes dohodli na obnovení vládnej koalície po nerozhodných víkendových voľbách.

DS, ktorá sa umiestnila na druhom mieste, vo vyhlásení tiež oznámila, že socialisti, ktorí v nedeľňajšom hlasovaní skončili tretí, v druhom kole prezidentských volieb 20. mája podporia lídra DS, doterajšieho prezidenta Borisa Tadiča, ktorý sa stretne s predsedom opozičnej Srbskej pokrokovej strany (SNS) Tomislavom Nikoličom. SNS v parlamentných voľbách získala najviac hlasov, nedokázala však vytvoriť väčšinovú vládu.

Tadič v prvom kole Nikoliča porazil len tesne - pomerom 26,7 ku 25,5 percenta - čo predstavuje približne 13.000 hlasov. Dohoda o pokračovaní vládnej koalície môže výrazne zvýšiť Tadičove šance na víťazstvo v druhom kole.

Otázky personálneho obsadenia vládnych postov budú predmetom ďalších rozhovorov po zvolení srbského prezidenta, uvádza sa vo vyhlásení.

DS a SPS získali v 250-člennom parlamente 111 kresiel, takže na väčšinu 126 mandátov budú potrebovať ešte menšieho partnera. Tým môže byť buď propodnikateľská strana Zjednotené regióny Srbska(URS) bývalého guvernéra centrálnej banky Mladjana Dinkiča, alebo proeurópska Liberálno demokratická strana (LDP) Čedomira Jovanoviča.