Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Demokrati v Senáte zmenili pravidlá, aby odblokovali Obamove nominácie

Pohľad na budovu Kapitolu v americkom Washingtone. Foto: TASR/AP

Doterajšie pravidlá Senátu dovoľovali ktorémukoľvek členovi tejto komory parlamentu blokovať nomináciu prezidenta.

Washington 21. novembra (TASR) - Demokratom v americkom Senáte sa dnes podarila historická zmena pravidiel - odobrali republikánom možnosť blokovať nominantov amerického prezidenta Baracka Obamu v oblasti justície.

Demokratická väčšina v Senáte náhle zmenila pomer síl, keď zredukovala zo 60 na 51 počet hlasov potrebných na ukončenie procedurálnych obštrukcií (známych ako filibuster) voči prezidentským nomináciám - s výnimkou nominantov na americký Najvyšší súd, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Líder demokratickej väčšiny Senátu Harry Reid, nahnevaný opakovaným blokovaním Obamových kandidátov na dôležité posty v súdnictve, urobil dramatický krok. Označil to za "prostú férovosť", pretože zmena poslúži i republikánom, keď raz znovu získajú Biely dom a väčšinu v Senáte.

Doterajšie pravidlá Senátu dovoľovali ktorémukoľvek členovi tejto komory parlamentu blokovať nomináciu prezidenta, kým 60 zo 100 senátorov nehlasovalo za to, aby sa s nomináciou pokročilo, pripomenula agentúra AP.

Obama podporil kroky demokratov v Senáte, ktorými zmenili pravidlá

Americký prezident Barack Obama dnes podporil krok demokratov v Senáte, ktorí republikánom sťažili blokovanie jeho nominácií.

Foto: TASR/AP
Obama sa vyjadril krátko po tom, ako Senát hlasoval v pomere hlasov 52 ku 48 za zmiernenie zdržiavacej taktiky, známej ako filibuster. Zmenené pravidlá sťažili republikánskej menšine blokovanie potvrdenia prezidentových nominácií sudcov a ďalších špičkových postov, uviedla tlačová agentúra AP.

Podľa Obamových slov išlo o bezprecedentné "znaky obštrukcie", ktoré frustrovali Američanov z politiky vo Washingtone väčšmi než kedykoľvek predtým.

Obama zdôraznil, že ako bývalý senátor si váži právomoci hornej komory parlamentu, avšak niektoré pravidlá sa používali ako nástroj na zmarenie jeho práce.