Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Demokrati v Senáte nepodporia nové sankcie voči Iránu do konca marca

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Obama zdôraznil, že ďalšie sankcie by mohli v súčasnosti zmariť diplomatické úsilie o obmedzenie iránskeho programu výmenou za zrušenie sankcií.

Washington 27. januára (TASR) - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu privítala dnes oznámenie demokratického senátora o odložení návrhu nových sankcií voči Iránu do konca marca. Informovala o tom agentúra Reuters.

Senátor Robert Menendez, spoluautor návrhu zákona, ktorý by sprísnil ekonomické sankcie voči Iránu, ak by nedošlo k dohode na rokovaniach o jeho jadrovom programe s veľmocami, v liste Obamovi napísal, že spolu s ďalšími demokratmi v Senáte nepodporia prijatie návrhu do 24. marca. Po tomto termíne by podľa neho hlasovali za zákon len v prípade, ak nedôjde k rámcovej dohode s Teheránom.

Spojené štáty a ďalších päť veľmocí rokuje s Iránom o jeho jadrovom programe vo svetle obvinení, že sa islamská republika tajne snaží vyvinúť jadrové zbrane, čo Teherán popiera. Obama zdôraznil, že ďalšie sankcie by mohli v súčasnosti zmariť diplomatické úsilie o obmedzenie iránskeho programu výmenou za zrušenie sankcií.

Menendez uviedol, že on a jeho demokratickí kolegovia naďalej dúfajú, že dôjde k diplomatickému riešeniu sporu okolo iránskeho jadrového programu. Dodal však, že je "hlboko skeptický", pokiaľ ide o odhodlanie Iránu urobiť ústupky preukazujúce výlučne mierový charakter jeho nukleárneho programu do termínu, ktorý si vyjednávači stanovili na dohodu - 30. júna.