Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Demokratické primárky v Nevade ovládol Joe Biden

Členka volebného tímu Chelsey Winingerová pomáha pri výzdobe na oslave tímu Biden-Harris za Nevadu, ktorá sa koná ako prvá na Západe, v utorok 6. februára 2024 v Las Vegas. Foto: TASR/AP

Po sčítaní 70 percent hlasovacích lístkov získal Biden podporu 90 percent voličov. Úradujúci prezident USA zvíťazil minulý týždeň aj v primárkach v Južnej Karolíne.

Las Vegas 7. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden s prehľadom zvíťazil v utorkových primárkach Demokratickej strany v americkom štáte Nevada, vyplýva z predbežných výsledkov. V Nevade sa konali aj republikánske primárky, v ktorých nedokázala zvíťaziť bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová napriek tomu, že nemala žiadneho súpera. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Po sčítaní 70 percent hlasovacích lístkov získal Biden podporu 90 percent voličov. Úradujúci prezident USA zvíťazil minulý týždeň aj v primárkach v Južnej Karolíne. V súboji o nomináciu Demokratickej strany v novembrových voľbách nemá vážneho súpera. Podobná situácia je aj v Republikánskej strane, kde medzi voličmi dominuje exprezident Donald Trump.

Haleyová je v súboji o republikánsku nomináciu poslednou súperkou Trumpa, ktorého meno však v Nevade chýbalo na hlasovacích lístkoch. Republikánski voliči v Nevade tak rozhodovali medzi Haleyovou alebo "žiadnym z týchto kandidátov".

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a exguvernérka štátu Južná Karolína získala po sčítaní takmer dvoch tretín lístkov 33 percent hlasov, zatiaľ čo kolónku "žiadny z týchto kandidátov" zaškrtlo asi 60 percent voličov, vyplýva z údajov spoločnosti Edison Research. Americké médiá to označili za zahanbujúci výsledok pre Haleyovú.

Utorkové primárky v Nevade majú na boj o republikánsku nomináciu len malú váhu, konštatuje AFP. Republikánska strana sa rozhodla 26 delegátov nominačného zjazdu za tento americký štát udeliť na volebnom zhromaždení, ktoré sa koná vo štvrtok. Všeobecne sa očakáva, že ich získa Trump, keďže nebude mať súpera – Haleyová sa totiž na štvrtkovom volebnom zhromaždení nezúčastní. Exprezident už zvíťazil v prvých primárkach v štátoch Iowa a New Hamsphire.

V amerických prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 5. novembra, sa proti sebe s veľkou pravdepodobnosťou po štyroch rokoch opäť postavia Biden a Trump.