Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Demonštrácia proti Charlie Hebdo v Pakistane prerástla do násilností

Pakistanskí poslanci pochodujú pred budovou parlamentu v pakistanskom Islamabade 15. januára 2015 počas protestu proti zverejneniu karikatúry proroka Mohameda v najnovšom vydaní satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Pakistanský parlament dnes jednohlasne odsúdil zverejnenie karikatúry proroka Mohameda na titulke nového čísla francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Poslanci sa následne pred parlamentom zhromaždili na protestnom pochode. Foto: TASR/AP

Protesty proti zneváženiu proroka Mohameda sa dnes v Pakistane začali hneď po skončení tradičných piatkových modlitieb.

Islamabad 16. januára (TASR) - Pred francúzskym konzulátom v pakistanskom Karáči vypukli dnes potýčky medzi políciou a demonštrantmi, ktorí pred budovou protestovali proti karikatúram proroka Mohameda v najnovšom čísle francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.



Agentúra Reuters informovala, že zranenia utrpeli najmenej traja ľudia vrátane fotografa francúzskej tlačovej agentúry AFP. Podľa polície fotografa postrelil jeden z demonštrantov.

Podľa Reuters časť demonštrantov prišla pred konzulát so strelnými zbraňami, ktoré použili proti policajtom hliadkujúcim pred konzulátom. Tí vypálili varovné výstrely do vzduchu a na rozohnanie davu použili aj vodné delá a slzotvorný plyn.

Protesty proti zneváženiu proroka Mohameda sa dnes v Pakistane začali hneď po skončení tradičných piatkových modlitieb. Na účasť na nich vyzvalo viacero islamistických združení a pravicové strany.

Vláda v súvislosti s plánmi na protestné akcie posilnila ochranu obchodov západných reťazcov, reštaurácií, supermarketov i úradných budov vo všetkých veľkých mestách, uviedol minister vnútra Čaudhrí Nisár Alí Chán. Pod mimoriadnou ochranou je tiež budova francúzskeho veľvyslanectva, ktorá sa v Islamabade nachádza v už aj tak opevnenej diplomatickej štvrti.

Pakistanské vedenie minulý týždeň ostro odsúdilo útoky trojice islamistov v Paríži, pri ktorých zahynulo 17 ľudí vrátane niekoľkých členov redakcie časopisu Charlie Hebdo. Odvtedy však Pakistan "pritvrdil": v meste Pešávar sa konalo zhromaždenie, ktoré označilo páchateľov útoku na Charlie Hebdo - Saida a Chérifa Kouachiovcov - za hrdinov. Okrem toho poslanci pakistanského parlamentu vo štvrtok schválili uznesenie, v ktorom odsúdili karikatúry proroka Mohameda v najnovšom čísle Charlie Hebdo pripravenom zdecimovanou redakciou.