Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Po zásahu polície leží ukrajinský exminister v nemocnici

Demonštrácie v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Išlo o prvé potýčky takéhoto charakteru od minulého mesiaca.

Kyjev 11. januára (TASR) - Najmenej desať ľudí, vrátane bývalého ministra vnútra Jurija Lucenka, utrpelo dnes zavčasu ráno zranenia pri zrážkach zásahových jednotiek polície s demonštrantmi pred budovu súdu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.

Išlo o prvé potýčky takéhoto charakteru od minulého mesiaca. Polícia pri pokuse o rozohnanie niekoľkých stoviek ľudí použila aj slzotvorný plyn a obušky. Demonštranti protestovali proti odsúdeniu troch aktivistov na šesť rokov väzenia. Oponenti oficiálneho Kyjeva považujú toto justičné rozhodnutie za politicky motivované.

Približne desať kilometrov ďalej od miesta dnešného incidentu má v centre Kyjeva niekoľko tisíc ľudí rozostavený provizórny tábor, v ktorom sa zdržujú na protest proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať obchodnú dohodu s Európou v prospech užšej spolupráce s Ruskom.

Ukrajinské protesty sa začali ešte v novembri a v decembri dostali výrazne masovejší charakter po tom, čo polícia násilím rozohnala študentskú demonštráciu na kyjevskom hlavnom námestí.


Ukrajinský exminister má po potýčke so zásahovými jednotkami otras mozgu

Bývalého ukrajinského ministra vnútra a zástancu väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej dnes v Kyjeve hospitalizovali kvôli zraneniam, ktoré utrpel počas protestnej akcie. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá.

Na snímke proeurópski aktivisti pomáhajú bývalému ukrajinskému ministrovi vnútra Jurijovi Lucenkovi, ktorý utrpel zranenie pri zrážkach zásahových jednotiek polície s demonštrantmi pred budovu súdu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev 11.januára 2014.
Foto: TASR/AP
Lucenkova manželka Irina pre nezávislý spravodajský kanál hromadske.tv uviedla, že exminister sa snažil sprostredkovať vyjednávanie medzi protestujúcimi a velením Berkutu.

Podľa Lucenkovej je jej manžel hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti v jednej z kyjevských nemocníc. Fotografi monitorujúci protestnú akciu zachytili Lucenka tesne po tom, ako utrpel zranenie. Jeho zranenia sú podľa slov manželky stredne ťažké.

V súvislosti s incidentom prokuratúra začala vyšetrovanie pre podozrenie z prekročenia právomocí verejného činiteľa. Okrem Lucenka bolo zranených aj najmenej ďalších desať ľudí.

Ministerstvo vnútra informovalo, že v potýčkach s ultranacionalistickými demonštrantami utrpelo zranenia 20 príslušníkov jednotiek Berkut, ktoré sa smutne preslávili neprimeraným použitím sily proti účastníkom nedávnych protivládnych demonštrácií zvolaných ukrajinskou opozíciou. Prokuratúra proti viacerým príslušníkom Berkut spustila vyšetrovanie kvôli prekročeniu právomocí. Vyšetrovaných je však aj niekoľko demonštrantov.

Lucenko je jedným z hlavných organizátorov masových demonštrácií opozície v hlavnom meste. Bol členom Tymošenkovej vlády a v roku 2010 sa dostal do väzenia za spreneveru a zneužitie právomocí, v dôsledku tlaku zo strany Európskej únie však dostal v apríli 2013 milosť.