Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Demonštrácie za nezávislosť Katalánska prilákali státisíce ľudí

Na archívnej snímke muž máva zástavou, ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska počas demonštrácie v Barcelone 11. septembra 2014. Foto: TASR/AP/Emilio Morenatti

Demonštrácie za nezávislosť pri príležitosti národného sviatku Kataláncov sa konali okrem Barcelony aj v štyroch ďalších mestách Katalánska.

Barcelona 11. septembra (TASR) - Približne 540.000 ľudí sa zúčastnilo dnes na demonštrácii v Barcelone, ktorá sa konala na podporu vypísania právne záväzného referenda o odčlenení Katalánska od zvyšku Španielska. Agentúra AP o tom informovala s odkazom na odhad, ktorý zverejnila na sieti Twitter barcelonská polícia.

Šéf katalánskej samosprávy Carles Puigdemont, ktorý je vodcom tamojších separatistov, oznámil svoj zámer navrhnúť hlasovanie o budúcnosti regiónu tak, aby sa mohol stať nezávislým už v roku 2017. Španielska vláda takýto krok naďalej odmieta a upozorňuje, že Katalánsko v prípade odtrhnutia nebude viac súčasťou EÚ.

Agentúra DPA uviedla, že demonštrácie za nezávislosť pri príležitosti národného sviatku Kataláncov sa dnes konali okrem Barcelony aj v štyroch ďalších mestách Katalánska.

Nezáväzné referendum o budúcnosti Katalánska sa konalo ešte v novembri 2014, keď približne 1,6 milióna obyvateľov hlasovalo za nezávislosť, väčšina z 5,4 milióna oprávnených voličov sa však nezúčastnila po tom, ako španielsky ústavný súd takéto hlasovanie zakázal. Vtedajšiemu šéfovi regionálnej samosprávy Arturovi Masovi teraz hrozí, že bude postavený pred súd za ignorovanie nariadenia z Madridu, proti čomu sa bráni tvrdením, že referendum organizovali dobrovoľníci.

Španielsky ústavný súd v auguste zrušil sporné uznesenie katalánskeho parlamentu o nezávislosti a súčasne varoval tamojších politikov pred možnými sankciami v prípade nerešpektovania tejto skutočnosti.