Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Demonštrant v Rusku hodil do policajta tehlu, dostal 2,5 roka väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Odsúdený Stanislav Zimovec sa obeti svojho útoku pri osobnom stretnutí ospravedlnil.

Moskva 20. júla (TASR) - Na dva a pol roka väzenia za útok na verejného činiteľa dnes súd v Moskve odsúdil účastníka opozičnej demonštrácie, ktorá sa v centre ruskej metropoly konala 26. marca. Informovala o tom agentúra Interfax.

Odsúdený Stanislav Zimovec sa trestného činu dopustil tým, že počas úradmi nepovolenej opozičnej demonštrácie na Puškinovom námestí v centre Moskvy "hodil tehlu do príslušníka ruskej Národnej gardy, čím mu spôsobil fyzickú bolesť".

Interfax pripomenul, že Zimovec sa obeti svojho útoku pri osobnom stretnutí ospravedlnil.

Poškodený Vadim Koteňov podľa Interfaxu uviedol, že v inkriminovaný deň svojho útočníka nevidel, keďže hodená tehla ho zasiahla do chrbta, ale jeho kolegovia ho videli a ihneď zadržali.

Svedok činu, policajný inšpektor Alexej Klimov, na jednom z pojednávaní pred súdom vyhlásil, že Zimovec bol ozbrojený. "Videl som, ako z batohu vytiahol pištoľ podobnú zbrani typu Makarov. Mal aj nôž," vyhlásil Klimov. Klimov, ktorého úlohou na demonštrácii bolo zhotovovanie videozáznamu, o svojich zistenia informoval kolegov, ktorí Zimovca zadržali.

Ten istý moskovský súd pred časom usvedčil a za útok na verejného činiteľa odsúdil aj iných dvoch podozrivých - účastníkov demonštrácie zvolanej na 26. marca opozíciou: Julij Kulij dostal osem mesiacov odňatia slobody a Alexandr Špakov si odpyká 1,5 roka väzenia.