Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Demonštranta, ktorý v Rusku napadol policajta, odsúdili na dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Danilo Beglec bol odsúdený za útok na verejného činiteľa, keď počas demonštrácie 27. júla prudko potiahol za ruku práporčíka polície, čím mu spôsobil fyzickú bolesť.

Moskva 3. septembra (TASR) - Na dva roky odňatia slobody s výkonom trestu v pracovnom tábore odsúdil v utorok ruský súd demonštranta, ktorý počas júlového protestu v Moskve odzadu "prudko potiahol za ruku policajta".

Danilo Beglec bol odsúdený za "útok na verejného činiteľa, ktorý nepredstavuje hrozbu pre zdravie", keď počas demonštrácie 27. júla prudko potiahol za ruku práporčíka polície, čím mu spôsobil fyzickú bolesť.

Prokurátorka žiadala pre Begleca trest odňatia slobody na tri roky a dva mesiace s výkonom trestu v pracovnom tábore.

Beglec svoju vinu priznal, pričom vyjadril ľútosť nad svojim činom. Odsúdený zároveň požiadal súd o možnosť odpykať si trest na slobode s ohľadom na to, že je živiteľom dvoch malých detí, narodených v rokoch 2017 a 2019.

Beglecov právny zástupca v tejto súvislosti uviedol, že jeho mandant je pripravený poškodenému zaplatiť odškodnenie, pričom mu už za týmto účelom dal 10.000 rubľov (približne 140 eur).

Trestu odňatia slobody za účasť na protestoch v júli a v auguste a z útoku na políciu celkovo čelilo viac než desať ľudí. Vyšetrovatelia dodali, že pre účasť na letných protestoch naďalej preverujú ďalšie osoby.

Polícia vtedy zadržala približne 3000 ľudí - išlo o najväčší zásah proti demonštrantom od vlny protestov v rokoch 2011-2012, ktoré sa konali proti opätovnému zvoleniu Vladimira Putina za prezidenta.