Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Demonštranti hádzali na Clintonovej konvoj paradajky, topánky a fľaše

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo

Šéfka americkej diplomacie sa v Egypte prvýkrát stretla s novým prezidentom Muhammadom Mursím.

Alexandria/Jeruzalem 16. júla (TASR) - Paradajky, topánky a fľaše s vodou hádzali v nedeľu demonštranti na konvoj áut vezúci americkú ministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú, ktorá sa v druhom najväčšom egyptskom meste Alexandria zúčastnila na otvorení generálneho konzulátu USA.

Demonštranti vykrikovali tiež "Monika, Monika" v narážke na sexuálnu aféru medzi jej manželom Billom Clintonom a praktikantkou Monikou Lewinskou v čase, keď bol prezidentom USA. Ďalší skandovali "Clintonová odíď".

Predstaviteľ americkej delegácie podľa agentúry Reuters uviedol, že žiadny predmet nezasiahol Clintonovú ani vozidlo v kolóne. Nie je známe, koho postoje protestujúci zastupovali.

Šéfka americkej diplomacie sa v Egypte prvýkrát stretla s novým prezidentom Muhammadom Mursím, ako aj šéfom Najvyššej vojenskej rady Muhammadom Husajnom Tantáwím a ministrom zahraničných vecí Muhammadom Kámilom Amrom.

V nedeľu večer Clintonová pricestovala prvýkrát po takmer dvoch rokoch do Izraela, kde bude na najvyššej úrovni rokovať o iránskom jadrovom programe a stagnujúcom mierovom procese. Stretne sa aj s palestínskymi predstaviteľmi. Sprevádza ju americký vyslanec pre Blízky východ David Hale a námestníčka ministerstva zahraničných vecí pre politické záležitosti Wendy Shermanová, ktorá zastupuje Washington na jadrových rozhovoroch medzi svetovými mocnosťami a Iránom.

Jednodňová návšteva Izraela je poslednou zastávkou na Clintonovej turné po ôsmich štátoch Európy, Ázie a Blízkeho východu.