Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Kuala Lumpur demonštrujú za dôsledné vyšetrenie leteckej tragédie

Demonštranti v Kuala Lumpur Foto: TASR/AP

Demonštranti žiadajú OSN o podporu opatrení, ktoré by zabránili manipuláciám pri vyšetrovaní pádu lietadla.

Kuala Lumpur 22. júla (TASR) - Pred ruským veľvyslanectvom v malajzijskom Kuala Lumpure sa dnes zišlo niekoľko stoviek ľudí, ktoré sa domáhali dôsledného prešetrenia zrútenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny a spravodlivosti pre jeho obete i pozostalých.

Demonštráciu zvolalo mládežnícke krídlo Zjednotenej národnej malajzijskej organizácie, ktorá je v krajine najväčšou politickou stranou.

V súvislosti s tragédiou západné štáty podozrievajú proruských separatistov, ktorí kontrolujú regióny na východe Ukrajiny, zo zostrelenia lietadla, pričom pripúšťajú, že istú rolu v tom mohlo zohrávať aj Rusko. Vyšetrovanie okolností prípadu komplikuje skutočnosť, že miesto pádu lietadla je v oblasti kontrolovanej proruskými silami, ktorých príslušníci manipulovali s dôkazovými materiálmi. V súvislosti s tým bezpečnostná rada OSN v noci nadnes schválila rezolúciu, v ktorej vyzýva proruské sily, aby sa tohto konania zdržali.

Jeden z účastníkov demonštrácie pre agentúru AP uviedol, že zhromaždenie za minulotýždňové nešťastie "nikoho neviní". "Chceme len požiadať Rusko, ale aj Ukrajinu, aby spolupracovali s vyšetrovateľmi," dodal.

Reuters informoval, že ruská veľvyslankyňa v Malajzii Ľudmila Vorobiovová dnes zopakovala, že Rusko nemá so zrútením lietadla nič spoločné. Naopak, naznačila, že by za ním mohla byť Ukrajina, lebo proruské sily na východe Ukrajiny nemajú žiadny systém schopný zasiahnuť lietadlo vo výške 10.000 metrov, pričom dodala, že Rusko tam žiadne zariadenie tohto typu nedodalo. Vyzvala, aby vyšetrovanie leteckého nešťastia viedlo "medzinárodné spoločenstvo", a nie Ukrajina.

Agentúra AP dnes okrem toho informovala, že časť demonštrantov dnes v malajzijskej pobočke OSN v Kuala Lumpure odovzdala list, v ktorom žiadali OSN o podporu opatrení, ktoré by zabránili manipuláciám pri vyšetrovaní pádu lietadla.

Zrútenie lietadla Boeing-777 malajzijských aerolínií si vyžiadalo životy všetkých 298 ľudí na palube, vrátane 43 Malajzijčanov. Ich príbuzným dnes odobrali vzorky krvi, ktoré zašlú do Amsterdamu, kde sa po prevoze z Ukrajiny uskutoční identifikácia tiel obetí.