Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Demonštranti po celom Poľsku protestovali proti reforme súdnictva

Poliaci vyšli do ulíc na protest proti kontroverznej justičnej reforme, 24. november 2017, Varšava. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na obavy z vplyvu exekutívy na justíciu hrozí Brusel Varšave už niekoľko mesiacov tým, že by Poľsko mohlo prísť o hlasovacie práva v Rade EÚ.

Varšava 25. novembra (TASR) - Demonštrácie proti kontroverznej justičnej reforme sa v piatok konali v mestách po celom Poľsku. Kritici sa obávajú, že zákony, ktoré by dali vláde väčšiu kontrolu nad súdmi, no i národnou volebnou komisiou, ohrozia nezávislosť súdnictva, informujú agentúry AP a DPA.

Demonštranti sa zišli pod heslom "Slobodné súdy, slobodné voľby, slobodné Poľsko" po tom, ako poslanci skôr v priebehu dňa predbežne schválili legislatívne zmeny. Vo Varšave sa zišlo pred prezidentským palácom podľa údajov polície približne 1500 ľudí, hoci organizátori hlásili 10.000 účastníkov, uviedli noviny Gazeta Wyborcza, podľa ktorých sa podobné zhromaždenia uskutočnili vo vyše 100 mestách.

Poľský parlament, v ktorom má vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) väčšinu, sa od tohto týždňa znova zaoberá zmenami v súdnom systéme, ktoré v lete vyvolali veľké protesty. Dva z návrhov zákonov, ktoré posilňujú vplyv vlády na ústavný súd i bežné súdy, už PiS presadila. Dva ďalšie návrhy v júli vetoval prezident Andrzej Duda, no v upravenej forme sa vrátili na rokovanie zákonodarného zboru.

Európska komisia po predbežnom zhodnotení týchto návrhov kritizovala, že nezodpovedajú štandardom EÚ. Vzhľadom na obavy z vplyvu exekutívy na justíciu hrozí Brusel Varšave už niekoľko mesiacov konaním na základe článku 7 Zmluvy o Európskej únie, ktorým by Poľsko mohlo prísť aj o hlasovacie práva v Rade EÚ.

PiS však tvrdí, že robí potrebné reformy, do ktorých sa poľské vlády dosiaľ od pádu komunizmu v roku 1989 nepustili. Protesty sú podľa vládnucej strany dielom postkomunistických elít snažiacich sa udržať si privilégiá, dodáva AP.