Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Demonštranti požadovali odstúpenie prezidenta Juhoafrickej republiky

Juhoafrický prezident Jacob Zuma Foto: TASR/AP

Protestujúci reagovali na výzvy šírené na sociálnych sieťach a zišli sa v mestách Pretória, Johannesburg, Kapské mesto.

Johannesburg 16. decembra (TASR) - Tisíce demonštrantov v Juhoafrickej republike (JAR) požadovali dnes odstúpenie prezidenta Jacoba Zumu obviňovaného z týždeň trvajúceho finančného rozvratu v dôsledku toho, že zbavil funkcie rešpektovaného ministra financií Nhlanhlanu Neneho.

Protestujúci reagovali na výzvy šírené na sociálnych sieťach a zišli sa v mestách Pretória, Johannesburg, Kapské mesto a Port Elizabeth. Účastníci pochodov niesli transparenty so sloganmi ako "Zachráňme Juhoafrickú republiku" či "Zuma, okamžite odstúp", informovala agentúra Reuters.

Zuma na miesto Neneho vymenoval minulý týždeň v stredu Davida van Rooyena, tento krok však v JAR spôsobil okamžitý finančný chaos na burze. Prezident v reakcii na vzniknutú situáciu v nedeľu dosadil do tejto funkcie bývalého ministra financií Pravina Gordhana, ktorý post zastával v rokoch 2009-14.

Vláda na protestné pochody bezprostredne nereagovala. Vysokopostavení lídri vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC) výzvy na odvolanie Zumu odmietli.