Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Jemene zasypali kameňmi kolónu osobitného vyslanca OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Demonštranti pravdepodobne spojení s šiitskými povstalcami tzv. húsíami na kolónu osobitného vyslanca zaútočili bezprostredne po tom, čo opustila areál medzinárodného letiska v Saná.

Saná 22. mája (TASR) - Demonštranti v jemenskej metropole Saná hádzali dnes kamene a fľaše s vodou na kolónu vozidiel osobitného vyslanca OSN pre Jemen, ktorý do vzbúrencami ovládaného mesta prišiel na ďalšie kolo mierových rokovaní. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa očitých svedkov demonštranti pravdepodobne spojení s šiitskými povstalcami tzv. húsíami na kolónu osobitného vyslanca zaútočili bezprostredne po tom, čo opustila areál medzinárodného letiska v Saná. Mauritánsky diplomat Ismáíl uld Šajch Ahmad ani nikto z jeho sprievodu neutrpel pri útoku zranenia.

Demonštranti údajne požadovali znovuotvorenie letiska, ktoré pred niekoľkými mesiacmi zatvorila koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá proti Iránom podporovaným húsíom bojuje.

Húsíovia v roku 2014 obsadili jemenské hlavné mesto Saná a prinútili medzinárodne uznanú vládu utiecť z krajiny. Konflikt si dosiaľ vyžiadal vyše 10.000 mŕtvych a viedol k vysídleniu troch miliónov Jemenčanov. Koalícia obviňuje Irán, že sa prostredníctvom húsíov usiluje o rozšírenie svojho vplyvu.

Húsíovia považujú svoje povstanie za revolúciu proti korupcii. Koalícii sa v uplynulom čase darilo na západe Jemenu, avšak boje na ostatných frontoch vrátane Máribu sú statické.

Cieľom dnešnej návštevy Šajcha Ahmada je pokúsiť sa obnoviť vo vojnou sužovanom Jemene mierový proces alebo aspoň sprostredkovať prímerie pred začiatkom posvätného moslimského mesiaca ramadán, ktorý sa začne tento týždeň.

Bojujúce strany v Jemene sa za rokovacím stolom naposledy stretli vlani v júli, avšak k dohode sa im dospieť nepodarilo. Povstalci obviňujú Šajcha Ahmada zo zaujatosti a požadujú jeho výmenu.